Open .ai-bestanden zonder Illustrator

Soms kom je wel eens van die onbenullige dingen tegen waarop je niet direct een antwoord weet, maar achteraf blijkt het heel eenvoudig te zijn. Dit overkwam ook mij vandaag toen iemand aan mij vroeg hoe een Adobe Illustrator (.ai) bestand te openen zonder dat er Illustrator op de computer geïnstalleerd stond.

Gebruik Adobe Reader

Al snel vond ik gelukkig het antwoord en meteen sloeg ik mij voor mijn hoofd dat ik daar zelf niet aan gedacht had. Illustrator is immers van Adobe, en het ligt dan ook voor de hand dat een .ai-bestand met de Adobe Reader geopend kan worden.

Ook Apple Preview.app opent Illustrator bestanden

De reden dat ik niet direct aan de Reader dacht om een Adobe Illustrator bestand te openen, was omdat ik zelf een fanatiek Apple (MacOSX) gebruiker ben en ik gebruik dus meestal Preview.app (Voorvertoning.app). Ook de Quick Look functie is ideaal om bestanden te bekijken waar eigenlijk een speciaal programma voor nodig is.

Het is dus goed mogelijk om Adobe Illustrator (.ai) bestanden te openen zonder dat Illustrator geïnstalleerd staat op de computer.

Dit artikel delen:

Twitteren via iGoogle en Gmail

Twitter is populair. Dat is een feit. Om te twitteren is het makkelijk als je altijd ergens toegang hebt tot een twitter client. Ze bestaan in vele vormen, maar welke is nou handig? Vandaag de Google Gadget voor Twitter.

Zelf gebruik ik al enige tijd TwitterGadget om te kunnen twitteren vanuit iGoogle en Gmail. Ook Gmail, want door middel van Gmail Labs kunnen Google Gadgets worden toegevoegd aan Gmail. Dit hebben we hier reeds eerder besproken aan de hand van een Hotmail gadget.

Maar waarom TwitterGadget? Deze gadget is bijzonder doordat je deze volledig kunt personaliseren. Maak de gadget in dezelfde stijl als je Twitterpagina, of zorg dat hij bij je iGoogle theme past. Niet alleen het ontwerp, ook de grootte van de gadget kun je aanpassen aan waar je hem plaatst of hoe groot je scherm is. Verder zijn de mogelijkheden uitgebreid bij deze gadget. Het is niet alleen mogelijk om een berichtje te plaatsen, maar je kunt ook direct foto’s, video’s en geluidsbestanden uploaden. Voor dit laatste wordt wel gebruik gemaakt van de website Trunc.it.

In de TwitterGadget heb je een aantal tabbladen. Het eerste tabblad is de normale stream zoals je deze gewend bent van je Twitter-startpagina. Het tweede en derde tabblad zijn de @replies en directe berichten aan jou. Het vierde tabblad is favorieten en de vijfde is de stream waarin je alle Twitteraars ziet.

Het is mogelijk om de fotootjes van mensen zichtbaar te maken of juist te verbergen. Als iemand een ingekorte link heeft geplaatst (u.nu of bit.ly bijvoorbeeld) dan is vanuit de gadget te achterhalen waar deze link naar doorverwijst door simpelweg de muis even op de link te houden. Naast de muisaanwijzer komt dan het adres van de oorspronkelijke webpagina te staan.

Als je tweet langer dan 140 karakters is, dan kleurt het vak rood mee zodat het duidelijk is dat dit niet op Twitter geplaatst kan worden. Op dat moment verschijnt er een knop waarmee jou getypte tekst ingekort kan worden volgens veel gebruikte afkortingen. ‘You’ wordt dan ‘U’ en zo verder.

TwitterGadget is een hele handige gadget die je volledig kunt inrichten en gebruiken zoals dat voor jou het handigst is. Ik heb nog niet alle mogelijkheden besproken, maar die mag je zelf gaan ontdekken. Wat mij betreft is dit een aanrader!

Dit artikel delen:

Meer foto’s maken met hetzelfde geheugen

Het is weer zomer, tijd voor vakantie! Tijdens vakantie horen natuurlijk foto’s gemaakt te worden om de belevenissen voor het nageslacht vast te leggen. Vroeger (iets van 10 jaar geleden) gingen we met een aantal fotorolletjes op pad waar rond de 36 foto’s op konden. Dit was al vrij veel en mensen die meer dan 1 fotorol vol schoten tijdens een vakantie waren echte freaks. Tegenwoordig heeft iedereen een digitale fotocamera en komt 36 foto’s per dag dichter bij de realiteit. Een nadeel is dat al die foto’s erg veel ruimte in gaan nemen, vooral bij een iets langere vakantie.

Een oplossing kan zijn om meerdere geheugenkaarten mee te nemen en te wisselen wanneer nodig. Ook kun je een laptop met kaartlezer meenemen om zo af en toe de kaart leeg te maken, maar dat is veel bagage en niet voor elk type vakantie even handig. Een derde oplossing is een speciale geheugenkaart voor in je camera, waarmee je je foto’s direct online kunt zetten.

Lees verder »

Dit artikel delen:

Moet ik dit nu doen?

Als blogger over onderwerpen die samenhangen met lifehacking, en dus ons leven makkelijker en efficiënter moeten maken, volg ik uiteraard ook andere websites waar dit onderwerp centraal staat. Zo kwam ik onlangs een artikel tegen wat ik graag met jullie deel.
Het artikel stelt een eenvoudige vraag centraal, maar door de klemtoon van de zin steeds anders te leggen, wordt deze vraag op veel verschillende manieren gesteld. Dit kan nuttig zijn op momenten dat je veel moet doen en je niet goed weet waar te beginnen. Maar ook kan deze vraag je helpen om efficiënt te werken. De vraag luidt:

Moet ik dit nu doen?

  • Moet ik dit nu¬†doen? -> Kan het uitgevoerd worden? Zo ja, ga dan verder met de volgende vragen.
  • Moet¬†ik dit nu doen? -> Kan iemand anders dit ook (voor jou) doen, of ben jij echt de aangewezen persoon hiervoor?
  • Moet ik¬†dit nu doen? -> Past dit in je overige werk? Wat heb je hiervoor gedaan, wat ga je hierna doen?
  • Moet ik dit¬†nu doen? -> Probeer je werk te ordenen naar belangrijkheid. Belangrijk werk eerst, minder belangrijk werk kan ook voor later gepland worden.
  • Moet ik dit nu doen? -> Is het wel nodig dat je dit werk doet? Moet het echt, of kan het ook? Is het vrijblijvend, iets wat echt moet, of iets wat je zelf graag wilt?
  • Zelf heb ik de gewoonte om een takenlijst te maken (to-do-list), en door dat te combineren met deze vraag (of beter gezegd: vijf vragen) gaat het afwerken daarvan ineens een stuk sneller dan voorheen. Daarom wilde ik jullie deze niet onthouden.

    Bron: Mischa Coster op Lifehacking.nl

    Dit artikel delen:

    Profielen gebruiken op Apple Airport Stations

    Apple Airport UtilityTegenwoordig maakt vrijwel iedereen gebruik van draadloos internet. Niets is lekkerder dan met een laptop te zitten waar je wilt en zo heerlijk te surfen over het internet. Het instellen van een draadloos netwerk kan soms voor frustraties zorgen; daarom vandaag een tip waarmee het een stuk makkelijker kan worden om draadloze netwerken te gebruiken.

    Zelf maak ik al enige tijd gebruik van een Apple Airtunes Express, zo’n ding waarmee je ook heel makkelijk je iTunes muziek draadloos door het hele huis verspreid. Onlangs heb ik hier nog een Apple Time Capsule bij aangeschaft, die ook functioneert als een Airport Basestation. Omdat ik nog wel eens wissel van instellingen in zowel de Airtunes als de Time Capsule, zocht ik naar een manier om eenvoudiger van instellingen te kunnen veranderen. En onze vrienden bij Apple hebben hier aan gedacht!

    Lees verder »

    Dit artikel delen:

    Twitter en Facebook tegelijk bijwerken

    Steeds meer mensen gebruiken Facebook en tegelijkertijd gebruiken deze mensen ook steeds vaker Twitter. Bij mij is dit in deze volgorde gegaan in ieder geval: Facebook was leuk, met name de status berichten. Na verloop van tijd begonnen een aantal vrienden van mij ook Twitter te gebruiken en ben ik zelf ook begonnen te experimenteren met Twitter.

    Al snel liep ik echter tegen het feit aan dat ik nu ineens twee plaatsen had waar ik mijn status kon bijwerken door middel van een mini-feed. Omdat Twitter het makkelijkst te integreren is in andere diensten (hierover later een apart bericht) kon ik heel eenvoudig mijn Twitter bijwerken, maar kreeg mijn Facebook ineens geen aandacht meer. Dit wilde ik toch niet en daarom zocht ik naar een mogelijkheid om deze twee zaken te combineren. De oplossing bleek dichter bij dan ik dacht! En wel via verschillende varianten.

    Lees verder »

    Dit artikel delen:

    Is Facebook gehackt of zijn het werkzaamheden?

    Zojuist zaten we hier op Facebook, zoals zo vaak, maar Facebook begon steeds gekker te doen. Sommige profielen kunnen niet meer geopend worden, statussen bijwerken lukt niet meer. Eerst dacht ik dat het aan de internetverbinding hier lag, maar na even verder te zoeken stuitte ik op een bericht over dat Facebook gekraakt zou zijn. Dit kan een mogelijke verklaring zijn. Als tip wordt gegeven dat iedereen zijn wachtwoord verandert in iets wat hij nergens anders gebruikt. Let ook goed op op eventuele virussen die mogelijk verspreid kunnen worden. Log alleen in via het normale inlogscherm door handmatig naar de pagina te gaan en volg geen links vanaf andere websites.

    Bron: http://www.njnnetwork.com/njn/?p=12150

    Een ander verhaal zou zijn dat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan enkele servers waardoor de accounts die daar op staan tijdelijk niet beschikbaar zijn, of op z’n minst slecht toegankelijk. Onderstaande melding krijgen sommigen bij het inloggen op hun account:

    Account niet beschikbaar

    Jouw account is tijdelijk niet beschikbaar wegens werkzaamheden aan de website. Het zou terug beschikbaar moeten zijn over enkele uren. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak.

    Hopelijk komt het allemaal snel weer in orde en zijn er geen blijvende gevolgen.

    UPDATE: everything back to normal. Waarschijnlijk zijn het toch werkzaamheden geweest, want er zijn geen verdere berichten geweest. Toch vreemd dat een gepland onderhoud niet vlekkeloos kan lopen.

    Dit artikel delen:

    Korte links maken via U.NU

    U.NU - The Shortest Urls. Period.

    Voor de Twitteraars onder ons is het inkorten van een link een onoverkomelijke noodzaak. Als je gebonden bent aan korte berichten (140 tekens op Twitter), dan past een link al vaak niet eens in een berichtje, laat staan als je er nog iets bij wilt zeggen. In de loop van de tijd zijn er al veel diensten ontstaan om links te kunnen inkorten. Hiervan is tinyurl.com wel een van de bekendste volgens mij.

    Aangezien ik de laatste tijd zelf ook steeds meer aan het twitteren ben geslagen, kwam bij mij ook de noodzaak om links in te korten. Via-via kwam ik op de site van U.NU, die toch wel voor erg korte links zorgt. Een mooie toevoeging aan deze dienst vind ik het eenvoudig kunnen bekijken van statistieken van de link. Het enige je hiervoor moet doen is een vraagteken achter de eigenlijke link zetten.

    Als voorbeeld heb ik een link naar dit bericht gemaakt:¬†http://u.nu/2yj6 . Erg kort en heel eenvoudig. Als we nu wat informatie over de link willen zien, zetten we dus eenvoudig een vraagteken achter deze link, oftewel we krijgen dan:¬†http://u.nu/2yj6? . Dit laat zien wanneer de link is gemaakt en waar hij oorspronkelijk naar verwijst, maar het meest interessant is wel het aantal keren gebruikt. Dit biedt voordelen om bijvoorbeeld te zien hoe vaak mensen vanaf je twitter-tweets doorklikken naar een link van jou, wat je zou kunnen opvatten als hoe interessant ze jou vinden 😉

    Om het inkorten van je links een stuk te vereenvoudigen, Lees verder »

    Dit artikel delen:

    Apple Time Machine backup: het verwijderen van losse bestanden

    Sinds de komst van het besturingssysteem Apple Leopard (MacOSX 10.5) heeft Apple een backup functie ingebouwd waarmee eenvoudig backups gemaakt kunnen worden van je hele computer. Hierbij kun je zelf aangeven welke mappen je graag gebackupped wilt hebben, en welke je er graag buiten wilt laten. Zelf laat de map met mijn videobestanden (movies) liever buiten de automatische backup, omdat ik deze bestanden toch al zelf apart opsla op een andere schijf en omdat dit grote bestanden zijn om te gaan backuppen. Mocht het nu per ongeluk gebeuren dat er toch een groot bestand in de automatische backup functie meegaat, wat eigenlijk niet nodig was, dan kan ik me voorstellen dat je deze er graag uit wilt verwijderen om je totale backup bestand klein te houden.

    Omdat ik zelf even moest zoeken waar ik dit kon doen, wil ik jullie het even laten zien dat het heel makkelijk is en (zoals we gewend zijn van Apple) het op een heel logische plaats zit.

    Lees verder »

    Dit artikel delen:

    Website baby-olifant.be problemen met video bekijken opgelost (update)

    Via de website Baby-olifant.be is het mogelijk om live de bevalling van het baby olifantje in de ZOO in Antwerpen mee te maken. Echter blijkt het niet voor iedereen mogelijk om de beelden te volgen. Voor een aantal mensen blijft het beeld zwart of slechts alleen maar sneeuw. Dit is erg jammer, want het is een mooie gebeurtenis om te volgen. Via de comments heb ik reeds begrepen dat dit probleem vooral voorkomt bij mensen met een Apple computer, maar ook bij mensen op een windows computer.

    Voor de mensen met een Apple (Mac) en Safari, maar ook onder Windows gebruikers met Mozilla Firefox of Internet Explorer (IE) is er echter een soortgelijke oplossing. Voer de onderstaande stappen uit om deze problemen op te lossen en live de videobeelden te kunnen kijken van de bevalling van de baby olifant.

    Lees verder »

    Dit artikel delen: