Apple Time Machine backup: het verwijderen van losse bestanden

Sinds de komst van het besturingssysteem Apple Leopard (MacOSX 10.5) heeft Apple een backup functie ingebouwd waarmee eenvoudig backups gemaakt kunnen worden van je hele computer. Hierbij kun je zelf aangeven welke mappen je graag gebackupped wilt hebben, en welke je er graag buiten wilt laten. Zelf laat de map met mijn videobestanden (movies) liever buiten de automatische backup, omdat ik deze bestanden toch al zelf apart opsla op een andere schijf en omdat dit grote bestanden zijn om te gaan backuppen. Mocht het nu per ongeluk gebeuren dat er toch een groot bestand in de automatische backup functie meegaat, wat eigenlijk niet nodig was, dan kan ik me voorstellen dat je deze er graag uit wilt verwijderen om je totale backup bestand klein te houden.

Omdat ik zelf even moest zoeken waar ik dit kon doen, wil ik jullie het even laten zien dat het heel makkelijk is en (zoals we gewend zijn van Apple) het op een heel logische plaats zit.

  1. Open de Time Machine en blader via de mooie grafisch interface terug in de tijd naar het bestand dat je graag uit de backup wilt halen.
  2. Selecteer het bestand en klik op het tandwieltje (gear) boven in het scherm. Dit is het Actie-menu.
  3. Dit menu biedt de optie om het bestand te herstellen, het bestand te verwijderen of de gehele backup van die datum te verwijderen. Kies de optie die je wilt. In mijn geval ging het dus om een enkel bestand dat ik wilde verwijderen, dus ik koos voor het bestand te verwijderen.
  4. Al klaar! Zo simpel kan het zijn. Let wel op dat het verwijderde bestand niet alleen uit de backup van die datum wordt verwijderd, maar dat direct elke backup van dat bestand verwijderd is.

Het backuppen van je computer was al enorm eenvoudig dankzij Apple’s Time Machine, maar het beheren van deze backups is dus ook makkelijk!

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , , ,