Korte links maken via U.NU

U.NU - The Shortest Urls. Period.

Voor de Twitteraars onder ons is het inkorten van een link een onoverkomelijke noodzaak. Als je gebonden bent aan korte berichten (140 tekens op Twitter), dan past een link al vaak niet eens in een berichtje, laat staan als je er nog iets bij wilt zeggen. In de loop van de tijd zijn er al veel diensten ontstaan om links te kunnen inkorten. Hiervan is tinyurl.com wel een van de bekendste volgens mij.

Aangezien ik de laatste tijd zelf ook steeds meer aan het twitteren ben geslagen, kwam bij mij ook de noodzaak om links in te korten. Via-via kwam ik op de site van U.NU, die toch wel voor erg korte links zorgt. Een mooie toevoeging aan deze dienst vind ik het eenvoudig kunnen bekijken van statistieken van de link. Het enige je hiervoor moet doen is een vraagteken achter de eigenlijke link zetten.

Als voorbeeld heb ik een link naar dit bericht gemaakt:¬†http://u.nu/2yj6 . Erg kort en heel eenvoudig. Als we nu wat informatie over de link willen zien, zetten we dus eenvoudig een vraagteken achter deze link, oftewel we krijgen dan:¬†http://u.nu/2yj6? . Dit laat zien wanneer de link is gemaakt en waar hij oorspronkelijk naar verwijst, maar het meest interessant is wel het aantal keren gebruikt. Dit biedt voordelen om bijvoorbeeld te zien hoe vaak mensen vanaf je twitter-tweets doorklikken naar een link van jou, wat je zou kunnen opvatten als hoe interessant ze jou vinden 😉

Om het inkorten van je links een stuk te vereenvoudigen, heeft u.nu nu een eenvoudige manier bedacht. Door de volgende link aan je bladwijzers/favorieten toe te voegen, kun je met een druk op de knop de link inkorten van de website die je op dat moment aan het bekijken was. Makkelijker kan haast niet. Sleep daarvoor deze link naar je favorieten balk van je browser: link inkorten.

Om je verder te overtuigen om u.nu te gaan gebruiken, dit zijn de vier redenen die ze zelf aanhalen:

  1. u.nu is de kortst mogelijke domeinnaam.
  2. u.nu gebruikt geen tekens die op elkaar lijken, zoals l, 1, I, 0, and O.
  3. u.nu maakt geen onderscheid tussen hoofd- en kleine letter, wat het makkelijk maakt om de link bijvoorbeeld voor te lezen aan iemand via de telefoon of over te tikken in een sms-bericht.
  4. u.nu is een palindroom (als je punt niet meetelt).

Have fun!

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , , , , ,