Winterbanden: veiligheid op de weg

De winter zit er weer aan te komen. Dat betekent koud en waarschijnlijk ook weer gladheid op de weg. De winterbanden mogen er dus bijna weer op. En ik kan het iedereen aanraden. Vorig jaar had ik ze pas voor het eerst. Daarvoor vond ik het niet nodig, te duur en reed ik te weinig met de auto. Maar met steeds meer kilometers per jaar en de laatste jaren weer wat strengere winters heb ik vorig jaar toch de stap genomen om winterbanden aan te schaffen.

Met winterbanden heb ik je echt meer grip op de weg. Dat is niet zomaar een verkooppraatje, maar ik vind dat het echt zo is. Niet alleen bij ijs of sneeuw, maar ook al wanneer het hard regent en/of de weg nog nat is, heb je veel meer grip en een betere wegligging. Bij het remmen ga je niet direct aan het glijden en ook in de bochten hoef je niet tot stapvoets af te remmen wanneer je winterbanden hebt.

Hoe werkt een winterband

De winterband is op twee belangrijke punten anders dan de zomerband. De eerste is de samenstelling van het rubber. Het rubber van een winterband is zachter dan van een zomerband waardoor het meer wrijving creëert met de weg. Dit is echter ook de reden dat je winterbanden ook echt alleen in de winter moet gebruiken. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden celsius komt, wordt het rubber zodanig zacht dat ze heel hard slijten. Ook heb je ze natuurlijk niet nodig boven die temperatuur, behalve bij zware regen.

De tweede eigenschap van winterbanden is dat het profiel zo is gevormd dat het sneeuw, ijs en water snel afvoert uit de band. Door het ijs en water zo snel mogelijk naar de zijkant van de band af te voeren, blijft het rijvlak schoon voor een zo optimaal mogelijke grip.

Ik kan aan iedereen winterbanden adviseren. Het is nu nog net iets te warm, maar ik verwacht dat het vanaf half november koud genoeg gaat zijn om de winterbanden er weer op te leggen.

Autoambulances: veilig uw auto vervoeren!

Een autoambulance is een transportmiddel dat gebruikt wordt voor het vervoeren van voornamelijk wagens. Dit kan onder andere handig zijn voor auto’s die bijvoorbeeld aan races meedoen. Natuurlijk zijn deze autoambulances ook nodig voor auto’s die gerepareerd moeten. Voor het vervoer van en naar de garagist zijn ze een luxe waarzonder je moeilijk kan. En hoewel je het misschien niet zou verwachten, ook zoiets simpel als een autoambulance is er in verschillende soorten.

Autoambulance als truck

Autoambulances zijn er onder andere als truck. Hierbij kan je je een kleine vrachtwagen voorstellen, maar in plaats van een laadruimte is er achteraan plaats voor een wagen. Dit soort autoambulance wordt voornamelijk door bedrijven gebruikt. In de eerste plaats door depannage bedrijven die bij panne of bij een ongeval de wagen gaan ophalen om naar de garage te brengen. Als particulier is het meestal een nogal dure en nutteloze investering om je geld te steken in dit soort autoambulance. Indien je je als particulier een autoambulance wil aanschaffen is het om onder meer financiële redenen aan te raden om een aanhangwagen te kopen.

Autoambulance als aanhangwagen

Een andere vorm van autoambulances is deze als aanhangwagen. Deze is ideaal voor particulieren die regelmatig gebruik moeten maken van een autoambulance. Deze aanhangwagens zijn simpelweg vast te maken aan de wagen (indien deze een trekhaak heeft) en kan dan ook na gebruik makkelijk terug losgekoppeld en weggezet worden. Zo’n autoambulance heb je ook met verschillende functies. Als je bijvoorbeeld een wagen moet vervoeren die zelf geen aandrijving heeft kan je een autoambulance met een lier gebruiken, deze lier kan de wagen dan op de ambulance trekken. Ook kunnen deze autoambulances verschillende manieren hebben om het laden en lossen te vergemakkelijken. Je hebt autoambulances die volledig hydraulisch kunnen kantelen en je hebt er waarbij losse oprijplaten gebruikt worden. Naast deze simpele aanhangwagen bestaat er ook een soort “luxe aanhangwagen” die als autoambulance dienst doet. Deze ‘race shuttle’ is volledig afgesloten en wordt dus ook voornamelijk gebruikt om duurdere wagens te vervoeren. Zo worden onder meer racewagens, sportauto’s en oldtimers vaak met deze autoambulances vervoert.

Autoambulance huren

De meeste mensen hebben een autoambulance natuurlijk niet steeds nodig. Voor zij die slechts zelden een autoambulance nodig hebben is er natuurlijk ook een oplossing. Vele bedrijven verhuren deze autoambulances ook voor een schappelijke prijs. Je hoeft dus geen professional in te huren of een autoambulance te kopen als je er slechts eenmalig eentje nodig hebt.

Pas snelheid aan bij gladheid, maar rijd niet te traag

Dat is de boodschap die in België wordt gegeven door de VAB. Als je bang bent met gladheid op de weg, is het beter om thuis te blijven of iemand anders te laten rijden, dan om trager te gaan rijden.

Wanneer het glad is op de weg, is het zeker goed om de snelheid aan te passen. Het is immers veel moeilijker om te stoppen in geval van nood wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt. Maar de snelheid dient wel aangepast te worden aan de andere weggebruikers. Dat wil zeggen dat we met z’n allen trager moeten rijden, maar moeten proberen om een zo constant mogelijke snelheid aan te nemen. Het zogenaamde blokrijden is in geval van gladheid de veiligste methode om te rijden. Zorg voor een zo constant mogelijke snelheid en steeds een gelijke afstand tot de voorganger. Deze afstand dient uiteraard wel ruimer te worden gehouden dan onder andere weersomstandigheden.

Rijd niet te traag

De snelheid aanpassen op de weg is goed in geval van gladheid op de weg. Toch is te traag rijden juist weer gevaarlijk. Met te traag rijden wordt bedoeld beduidend trager rijden dan de overige weggebruikers. Als iedereen op de snelweg ongeveer 90 km per uur rijdt en er rijdt 1 auto tussen aan 50 km per uur, dan zullen de achteropkomende automobilisten moeten afremmen. Dit kan te laat worden opgemerkt en voor kop-staart-botsingen of slippartijen zorgen.

De boodschap is dus: pas bij gladheid je snelheid aan aan het overige verkeer, en als je het eng vindt om te rijden, blijf je beter thuis. Meer op De Standaard.

Ifor Williams aanhangwagens nieuw en tweedehands

Ifor Williams is al vele jaren een gerenomeerd merk in de aanhangwagen markt. In Groot-Brittanie is Ifor Williams marktleider, maar ook in de rest van Europa worden de aanhangwagens van Ifor Williams gewaardeerd.

Een Ifor Williams is een kwalitatief hoogwaardige aanhanger, maar onderscheidt zich sterk door de perfecte diensten op het gebied van onderhoud. De levering van onderdelen en eventuele herstellingen worden accuraat opgevolgd.

Ifor Williams aanhangwagens zijn robuuste trailers waar u in alle omstandigheden op kunt vertrouwen. Voor elk werk is een geschikte Ifor Williams aanhangwagen te verkrijgen. Zo zijn er veewagens, maar ook meer specifiek paardentrailers. Tevens levert Ifor Williams plateauwagens, gesloten aanhangwagens, diepladers en meer. Zo is er een Ifor Williams voor elke doelgroep. Of u nu bouwvakker bent of landbouwer, Ifor Williams heeft een geschikte aanhangwagen.

Nieuwe Ifor Williams aanhangwagens

Een nieuwe Ifor Williams aanhangwagen heeft diverse voordelen boven een tweedehands aanhangwagen. Het spreekt voor zich dat een nieuwe Ifor Williams aanhangwagen geen verborgen mankementen kan vertonen, maar wat denkt u van de garantie van Ifor Williams? Een nieuwe Ifor Williams aanhangwagen geniet nog de volle garantie, dus wanneer er iets mis mocht zijn aan uw Ifor Williams, dan wordt dit kosteloos vervangen.

Tweedehands Ifor Williams aanhangwagens

Tweedehands Ifor Williams aanhangwagens zijn in Nederland vrij zeldzaam. Wellicht komt dit doordat Ifor Williams nog maar sinds kort in populariteit aan het stijgen is in Nederland, maar wellicht heeft het er ook mee te maken dat Ifor Williams bezitters tevreden zijn met hun aanhangwagen en daarom deze zo lang mogelijk gebruiken.

Meer informatie over Ifor Williams >>

Tweedehands auto kopen

Tweedehands auto kopenBen je op zoek naar een tweedehands auto? Dan zijn er verschillende manier om er een te vinden. Je kunt bijvoorbeeld diverse autodealers in de buurt af gaan om te zien wat zij voor tweedehands auto’s hebben staan. Dit is echter zeer tijdrovend, maar geef je wel de zekerheid dat je makkelijk naar de garage terug kunt gaan wanneer er iets mocht zijn met je tweedehands auto binnen de garantietijd.

Een andere mogelijkheid is om op internet te zoeken naar een tweedehands auto. Hiervoor zijn verschillende tactieken. Zo kun je gaan zoeken op algemene landelijke websites die advertenties van tweedehands auto’s verzamelen. Hier zul je veel tweedehands auto’s tegen komen, maar veel er van worden aangeboden door particulieren en de kans is groot dat zij door het hele land verspreid zitten en wellicht dus niet bij jou in de buurt.

Een tweedehands auto is ook te vinden via het internet bij dealers in de buurt. Steeds meer autodealers hebben een website waarop zij hun actuele voorraad tweedehands auto bijhouden. Op deze manier wordt het een stuk eenvoudiger om een tweedehands auto te vinden bij jou in de buurt zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft te gaan. Het voordeel aan een tweedehands auto in de buurt kopen is dat je eenvoudig nog eens terug kunt gaan voor extra service of eventuele garantie. Daarbij is het kopen van een tweedehands auto via een autogarage veel meer vertrouwd dan dat je een tweedehands auto aanschaft via een particulier.

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk dat je let op het onderhoudsverleden. Een auto die goed onderhouden is, zal wellicht betrouwbaarder zijn in de toekomst en je niet voor onaangename verrassingen laten komen te staan. Uit het onderhoudsboekje moet blijken wanneer de auto op onderhoud is geweest en welke dingen er steeds vervangen of gerepareerd zijn.

Let ook op dat je bij het aanschaffen van een tweedehands auto bekend bent met de standaardopties van de auto. Sommige verkopers proberen je een hogere prijs te laten betalen door te zeggen dat er extra opties op zitten, terwijl deze gewoon tot de standaardopties behoren. Lees je daarom vooraf in over hoe de auto vanuit de fabriek geleverd wordt.

Een aanhangwagen huren

Een aanhangwagen huren is iets wat op veel momenten een uitkomst kan bieden als het gaat om vervoer. Bij een verhuizing bijvoorbeeld is een aanhangwagen huren meestal een goedkope en praktische oplossing om alles van A naar B verhuist te krijgen. Het voordeel aan het huren van een aanhangwagen is dat je deze gewoon achter je eigen auto kunt koppelen, mits deze een trekhaak heeft uiteraard.

Veel mensen hebben geen plaats voor een het stallen van een aanhangwagen of zij gebruiken deze zo weinig dat het niet rendabel is om er een aan te schaffen. Door een aanhangwagen te huren ben je zeer flexibel.

Aanhangwagens voor verschillende doeleinden

Een aanhangwagen kun je huren in verschillende afmetingen, afhankelijk van het type vracht dat je wilt vervoeren. Voor het vervoeren van losse lading zijn bakwagens of plateauwagens het meest ideaal, maar wanneer je een aanhangwagen wilt huren voor een verhuizing, kun je beter een gesloten aanhangwagen huren. In een gesloten aanhangwagen is de lading goed beschermd tegen vuil en eventuele regen. Tevens kun je in een gesloten aanhangwagen ook losse spullen kwijt en is het niet per se nodig alles vast te zetten, aangezien de lading niet bloot gesteld wordt aan de wind.

Bij vrijwel elk tankstation kun je tegenwoordig een aanhangwagen huren. De ‘boedelbak’ en ‘pak-n-bak’ zijn al aardig ingeburgerd. Helaas zijn dit enkel simpele en kleine aanhangwagens. Soms voorzien van een huif, maar toch beschermen deze aanhangwagens de lading nauwelijks. Wanneer u grotere aanhangwagens wilt huren kunt u beter terecht bij speciale aanhangwagenverhuurbedrijven.

Aanhangwagenverhuurbedrijven hebben een breed aanbod aanhangwagens te huur staan. Bij deze bedrijven ben je zeker van de technische kwaliteit van de aanhangwagens en zijn de prijzen gunstiger. Ook voor het huren van een aanhangwagen voor langere periode kunt u beter bij een aanhangwagenverhuurbedrijf terecht.

Lees meer over het huren van een aanhangwagen >>