Moet ik dit nu doen?

Als blogger over onderwerpen die samenhangen met lifehacking, en dus ons leven makkelijker en efficiënter moeten maken, volg ik uiteraard ook andere websites waar dit onderwerp centraal staat. Zo kwam ik onlangs een artikel tegen wat ik graag met jullie deel.
Het artikel stelt een eenvoudige vraag centraal, maar door de klemtoon van de zin steeds anders te leggen, wordt deze vraag op veel verschillende manieren gesteld. Dit kan nuttig zijn op momenten dat je veel moet doen en je niet goed weet waar te beginnen. Maar ook kan deze vraag je helpen om efficiënt te werken. De vraag luidt:

Moet ik dit nu doen?

 • Moet ik dit nu¬†doen? -> Kan het uitgevoerd worden? Zo ja, ga dan verder met de volgende vragen.
 • Moet¬†ik dit nu doen? -> Kan iemand anders dit ook (voor jou) doen, of ben jij echt de aangewezen persoon hiervoor?
 • Moet ik¬†dit nu doen? -> Past dit in je overige werk? Wat heb je hiervoor gedaan, wat ga je hierna doen?
 • Moet ik dit¬†nu doen? -> Probeer je werk te ordenen naar belangrijkheid. Belangrijk werk eerst, minder belangrijk werk kan ook voor later gepland worden.
 • Moet ik dit nu doen? -> Is het wel nodig dat je dit werk doet? Moet het echt, of kan het ook? Is het vrijblijvend, iets wat echt moet, of iets wat je zelf graag wilt?
 • Zelf heb ik de gewoonte om een takenlijst te maken (to-do-list), en door dat te combineren met deze vraag (of beter gezegd: vijf vragen) gaat het afwerken daarvan ineens een stuk sneller dan voorheen. Daarom wilde ik jullie deze niet onthouden.

  Bron: Mischa Coster op Lifehacking.nl

  Dit artikel delen:


  Tags: , , , , , , , , ,