Kostprijs zonnepanelen: ook zonder subsidie valt het mee!

De kostprijs van zonnepanelen was iets dat lange tijd veel mensen afschrikte in hun beginperiode. Hieraan werd echter al snel een mouw gepast door de overheden in zowel België als Nederland. Per hoeveelheid groene stroom die opgewekt werd, deelde men subsidies uit. Tegenwoordig begint dankzij de stijgende verkoop de kostprijs van zonnepanelen echter te dalen. De overheden hebben nu dan ook besloten om de subsidies geleidelijk te laten minderen of zelfs volledig af te schaffen. Dit zal ongetwijfeld weer leiden tot twijfel over de aanschaf van zonnepanelen. Maar is die twijfel wel gegrond?

Kosten en opbrengsten van een zonnepaneel

Uiteraard is de kostprijs van zonnepanelen bij hun aankoop nooit een lachertje. U bent al snel enkele duizenden euro’s kwijt voor de zonnepanelen en de plaatsing. Het duurt dan ook wel enkele jaren voordat deze investering heeft terugverdiend. Maar als je rekening houdt met de levensduur van zonnepanelen, valt de kostprijs toch nog mee. Zonnepanelen hebben een levensduur van al snel enkele tientallen jaren. Het zal zonder subsidies ongetwijfeld enkele jaren langer duren voor u uw investering hebt terugverdiend, maar zelfs dan heeft u nog steeds vele jaren genot van uw ‘gratis’ elektriciteit.

Ook op vlak van onderhoud van zonnepanelen hoeft u niet te diep in uw buidel te tasten. Een keer per jaar uw zonnepanelen (laten) poetsen voor het maximaal rendement te behouden en laten nakijken of de zonnepanelen technisch nog in orde zijn, is voldoende. Het is mogelijk een verzekering te nemen voor het geval u na diefstal van uw zonnepanelen terugvalt op het gewone elektriciteitsnetwerk. Maar deze verzekering hebt u al voor enkele tientjes per jaar, dus dit zal de totale kostprijs van uw zonnepanelen ook niet de hoogte in sturen.

De kostprijs van uw zonnepaneel zo laag mogelijk houden

Dankzij de steeds stijgende vraag naar zonnepanelen zijn er uiteraard veel verschillende leveranciers op de markt gekomen. Hierbij zitten zowel leveranciers die u beter kan mijden als leveranciers waarover de meeste klanten positief zijn. De boodschap is dus om u op voorhand te informeren. Op de meeste websites van aanbieders van zonnepanelen kunt u een schatting laten maken van de kostprijs van de zonnepanelen. Vergelijk op deze manier dus zeker alle potentiële leveranciers voordat u overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.

Verder kunt u uiteraard via verschillende fora op het internet nakijken wat andere mensen te zeggen hebben over de bedrijven die hun zonnepanelen geplaatst hebben. Zo kunt u eenvoudig een schifting maken tussen diegene waarover iedereen enthousiast is en diegene die voornamelijk afgeraden worden.

U ziet dus dat de kostprijs van zonnepanelen over het algemeen nog meevalt. Zelfs zonder subsidies voor passief-bouwen zijn ze betaalbaar en zal het op termijn zelfs geld opleveren. Zolang u maar rekening houdt met de lange termijn voordelen en u zich voldoende informeert, kunt u met een gerust hart over gaan tot de aankoop van zonnepanelen.

Hoe een zonnepaneel verzekeren en onderhouden?

Je zonnepaneel is eindelijk geplaatst. Wat nu? Zoals je waarschijnlijk al gelezen en gehoord hebt, is een zonnepaneel goedkoop en simpel te onderhouden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wel moet gebeuren. Ook kan je best zorgen dat je verzekering in orde is na het plaatsen van je zonnepaneel. Zo voorkom je dat je na bijvoorbeeld een uitzonderlijk stevige hagelbui voor al te hoge kosten komt te staan.

Een zonnepaneel verzekeren

Je zonnepaneel kan natuurlijk altijd wel eens beschadigd raken. Hetzij door een hagelbui, hetzij door een plots mankement. Als dit voorvalt, hoef je niet onmiddellijk te panikeren. Dit soort schade aan je zonnepaneel wordt namelijk gedekt door je gewone brandverzekering. Al is het uiteraard aan te raden om eens langs te gaan bij je verzekeraar om hem op de hoogte te stellen van je nieuwe zonnepaneel.

Wat bij diefstal van zonnepanelen

Je zonnepaneel is dus verzekerd tegen schade. Helaas is er met de opkomst van zonnepanelen ook een nieuw fenomeen opgekomen: diefstal van zonnepanelen. Dit is iets waar u zich maar moeilijk tegen kan beschermen. Gelukkig is ook diefstal van zonnepanelen inbegrepen in de brandverzekering (in België). Al kan je, zoals eerder aangegeven, best eens langsgaan bij je verzekeraar. Maar diefstal is iets dat de meeste mensen vergeten en waartegen je je best wel kunt verzekeren. Als je zonnepaneel weg is, val je namelijk terug op het elektriciteitsnetwerk. En deze kosten zouden wel eens hoog kunnen oplopen als je de goedkope energie van je zonnepaneel gewoon bent. Gelukkig zijn er echter verzekeringsmaatschappijen die je hiertegen kunnen beschermen. En dit kan al voor een zeer schappelijke prijs.

Zonnepanelen onderhouden

Een zonnepaneel is niet moeilijk te onderhouden. Maar om een optimaal rendement te behouden en de levensduur van je zonnepaneel zo lang mogelijk te houden kan het best wel van tijd tot tijd gebeuren. Het onderhoud hoeft niet elke week te gebeuren, maar 1 of 2 keer per jaar wordt wel aangeraden. Het zonnepaneel onderhouden kan best gebeuren door middel van een technische controle en door het poetsen van de panelen. Bij de technische controle wordt gecontroleerd of alles nog goed vastzit, de kabels nog in orde zijn en of er geen paneelbreuken zijn. Het poetsen van de panelen kan best gebeuren omdat dit, buiten het verlengen van de levensduur, ook zorgt voor een optimaal rendement. Een zonnepaneel waar vuil op zit vangt namelijk minder zon op. Als je het werk liever door professionals laat doen zijn er verschillende bedrijven op de markt die zorgen voor de technische controle en het poetsen van je zonnepanelen.

Kosten en besparing van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen kunnen je serieus afschrikken om over te gaan tot een aanschaf. Er is lange tijd subsidie geweest vanuit de overheid om de kosten van zonnepanelen te drukken en zo de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Echter zijn de meeste overheden hier weer mee gestopt in de hoop dat er voldoende concurrentie op gang is gekomen die de kosten van zonnepanelen sowieso al lager laat uitkomen.

Zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de 700 en 1300 euro per stuk. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de grootte van het zonnepaneel, maar ook van het maximale rendement dat een zonnepaneel oplevert. Wanneer je van plan bent zonnepanelen te plaatsen, zul je wellicht niet kiezen voor 1 zonnepaneel, maar koop je direct meerdere panelen om zo voldoende profijt te halen. Laat je echter niet afschrikken door de aanschaf, maar let goed op de besparingen die zonnepanelen met zich mee brengen.

De besparingen van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen forse besparingen opleveringen. Uiteraard is er de directe besparing op de elektriciteitsrekening welke je al snel zult merken. Zonnepanelen wekken energie op die je direct in huis kunt gebruiken en dus niet in hoeft te kopen tegen de steeds hoger wordende energieprijzen die de energiemaatschappijen aanrekenen.

Maar er is meer waar zonnepanelen zorgen voor besparing. Wanneer je namelijk met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je verbruikt (of kunt opslaan in accu’s) is het mogelijk om jouw opgewekte stroom te verkopen aan de energiemaatschappij tegen tarieven die op dat moment gelden. Hiervoor is enkel een speciale energiemeter nodig welke geplaatst kan worden door je energiemaatschappij. Zo wordt je energierekening niet alleen lager door een vermindering van je gebruik, maar krijg je ook extra korting door de verkoop van jouw opgewekte stroom.

Tot slot is er nog iets wat je in gedachten moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is niet direct een besparing, maar het levert je wel geld op. Door de aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt je huis namelijk meer waard wanneer je dit zou verkopen. Zonnepanelen zijn een toegevoegde meerwaarde welke je huis direct meer waard maken. In veel gevallen is deze waardevermeerdering zelfs groter dan de aanschafwaarde van de zonnepanelen.

Zonnepanelen bevestigen voor de beste opbrengst

Zonnepanelen bevestigen laten de meeste mensen over aan de vakman, maar het is niet moeilijk om te doen en je kunt dus prima zelf zonnepanelen bevestigen wanneer je een beetje handig bent. Er zijn echter een aantal zaken waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen richten richting het zuiden

Een eerste vereiste en wellicht de meest belangrijke om de beste opbrengst te behalen met uw zonnepanelen, is dat de zonnepanelen zo bevestigd worden dat zij het meeste zonlicht opvangen. Dit lijkt logisch, maar er wordt nogal eens over het hoofd gezien dat de zon niet de hele dag vanuit het zuiden schijnt. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het dus belangrijk om rekening te houden met eventuele schaduwen die over de zonnepanelen vallen wanneer de zon niet recht vanuit het zuiden schijnt. Staan er bomen of gebouwen in de omgeving die een groot deel van de dag de zon wegnemen, kies dan liever voor een andere plaats voor je zonnepanelen.

Voor het beste rendement worden zonnepanelen geplaatst in de richting tussen zuid-oost en zuid-west. Wanneer de zon het heftigst is, vangen de zonnepanelen bij deze richting de meest zon op.

Zonnepanelen op een helling bevestigen

Naast de richting waarin de zonnepanelen gericht worden, is ook de helling belangrijk waarin ze bevestigd worden. Kun je de zonnepanelen richten in de richting tussen zuid-oost en zuid-west, dan is een helling van ongeveer 30 graden ideaal om de zonnepanelen te bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen de zonnepanelen niet op een houtskeletbouw helling te monteren, maar de zonnepanelen horizontaal op een plat dak te bevestigen. Wanneer dit een plaats is waar zij de hele dag zon kunnen opvangen, is dit ook een bevestiging met een hoog rendement.

De koeling van zonnepanelen

Zonnepanelen leveren het beste rendement bij een temperatuur van 25 graden Celcius. Wanneer de zon intensief staat te schijnen, kan de temperatuur van zonnepanelen al snel oplopen tot 65 graden Celsius of meer. Voor het beste rendement dien je bij de montage dus rekening te houden met de koeling van de zonnepanelen. Zorg daarom bij de bevestiging voor voldoende afstand tussen de zonnepanelen, maar ook voor een afstand tussen het dak en het zonnepaneel. Op dit manier is er voldoende luchtstroom mogelijk om de zonnepanelen te koelen naar een temperatuur met het beste rendement.

Zonnepanelen stevig bevestigen

Zonnepanelen dienen stevig bevestigd te worden. Ook dit lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar veel mensen houden geen rekening met de kracht van wind op een zonnepaneel. Het zonnepaneel bevindt zich op je dak, waar het veel wind vangt. Maar ook door de afstand tussen het dak en het zonnepaneel (zie hierboven over de koeling van zonnepanelen) kan de wind achter het zonnepaneel slaan en deze in het ergste geval los rukken. Aangezien zonnepanelen een vrij dure investering zijn, wil je dit liever voorkomen. Nog niet te denken aan eventuele schade op de grond die een rondvliegend zonnepaneel teweeg kan brengen. Zorgt dus dat je zonnepanelen stevig bevestigd zijn aan het dak. Vaak wordt er een rail systeem gebruik of speciale ophangelementen waardoor de zonnepanelen altijd in de meest ideale hoek op hun plaats blijven zitten.

Zonnepanelen aanschaffen heeft vele voordelen

Zonnepanelen aanschaffenZonnepanelen aanschaffen is iets wat de laatste jaren een rage lijkt te zijn geworden. De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen in veel gevallen met een subsidie, maar er zijn nog meer redenen en voordelen te noemen waarom je zonnepanelen zou aanschaffen.

Zonnepanelen aanschaffen bespaart geld

De aanschaf van zonnepanelen kan je veel geld besparen. De energieprijzen blijven steeds maar stijgen en dit wordt doorgerekend in de energiefactuur. Als we alleen al kijken naar de periode 2000 tot 2008, zien we een stijging van bijna 80 procent in de energieprijzen. Zonnepanelen aanschaffen betekent een eenmalige kost voor de installatie, maar daarna zul je al snel merken dat uw energiefactuur lager zal uitvallen. Tevens ben je na de aanschaf van zonnepanelen niet meer afhankelijk van prijsstijgingen in de energiesector, want zolang de zon blijft schijnen, heb je energie tegen een vaste prijs.

Zonnepanelen aanschaffen beschermt het milieu

Het aanschaffen van zonnepanelen draagt bij aan een beter milieu. Iedereen is op de hoogte van het klimaatprobleem en door het aanschaffen van zonnepanelen kun je een steentje bijdragen aan een verlaging van de CO2 uitstoot. Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron welke niet uitgeput zal raken, maar welke ook voor relatief weinig verontreiniging zorgt van het milieu. Dit is ook de reden dat overheden massaal subsidies verlenen aan mensen die zonnepanelen willen aanschaffen.

Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen verhoogt de waarde van je huis. Elk huis wordt tegenwoordig voorzien van een energielabel. Een van de onderdelen bij het bepalen van dit label is de aanwezigheid van zonnepanelen. Door zonne-energie draagt u bij een beter milieu. De waardevermeerdering van je huis kan oplopen tot boven de aanschafprijs van de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook voor uw portemonnaie.

Welk rendement leveren zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is nooit exact vast te stellen. Het rendement van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren waar de fabrikant van zonnepanelen niet altijd invloed op heeft. Het rendement van zonnepanelen wordt voornamelijk bepaald door de omgeving waarin het zonnepaneel geplaatst wordt.

Het rendement van zonnepanelen kan dus verschillen, zelfs voor precies hetzelfde zonnepaneel. De plaats waar het zonnepaneel bevestigd wordt, is een van de meest belangrijke factoren voor het rendement. De meest ideale hoek waarin een zonnepaneel gemonteerd wordt, is ongeveer 30 graden schuin. Tevens kan een zonnepaneel het beste op het zuiden gericht worden, maar het is eventueel ook goed mogelijk een zonnepaneel te bevestigen in de richting zuidoost of zuidwest. Echter zal het rendement in deze laatste positie wellicht lager zijn dan wanneer het zonnepaneel recht op het zuiden gericht wordt.

Niet alleen de bevestiging van het zonnepaneel, maar voornamelijk de intensiteit van de zon die op het paneel valt, is bepalend voor het rendement van zonnepanelen. Daarom komt een zonnepaneel het meeste tot zijn recht in de lente en de zomer, omdat dan de zon het meest krachtig is en er dus een hogere stroomsterkte opgebouwd kan worden in het zonnepaneel.

Het rendement van in serie geschakelde zonnepanelen

Voor het rendement van zonnepanelen is het belangrijk om te letten op of deze in serie dan wel parallel geschakeld worden. De zonnecellen in een zonnepaneel zijn veelal al serie geschakeld, maar wanneer de zonnepanelen ook in serie geschakeld worden, kan het rendement sterk teruglopen wanneer een zonnepaneel schaduw vangt. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dit beschaduwde zonnepaneel zorgt dus voor veel rendement verlies van de andere zonnepanelen. Daarom is het beter om zonnepanelen parallel te schakelen zodat deze het maximale rendement opleveren. Uiteraard doet u er verstandig aan bij het plaatsen van zonnepanelen rekening te houden met de schaduw van bomen, schoorstenen, balkons of omringende gebouwen. Hoe minder schaduw op de zonnepanelen valt, hoe hoger het rendement van de zonnepanelen zal zijn.

De invloed van temperatuur op het rendement

De temperatuur is zeker van invloed op het rendement van zonnepanelen, maar wellicht niet zoals de meeste mensen zullen verwachten. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement van zonnepanelen wordt. Halfgeleiders worden namelijk beter geleidbaar bij een hogere temperatuur waardoor de elektronen gemakkelijk gaten kunnen opvullen die elders in het materiaal zijn ontstaan. Dit verbetert de elektrische balans in de cel, waardoor het elektrische veld wegvalt bij de grenslaag. De lading kan dan niet meer goed gescheiden worden, wat zorgt voor een verlaging van de spanning tussen de twee lagen.

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in ‘wattpiek’, welke is bepaald bij een temperatuur van 25 graden celsius. Wanneer de zon intensief op een zonnepaneel schijnt, kan de temperatuur oplopen tot 65 graden celsius of meer. Bij deze temperatuur gaat al een 20 procent van het rendement van een zonnecel verloren. Daarom is het belangrijk om voor koeling van de zonnepanelen te zorgen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Bevestig de zonnepanelen daarom niet te dicht op elkaar en zorg er voor dat de wind onder de zonnepanelen door kan waaien.

Rendement zonnepanelen: materiaal van de zonnecel

Het rendement van zonnepanelen is tevens afhankelijk van het materiaal waar de zonnecel van gemaakt is. Op dit moment zijn er twee type zonnecellen op de markt: de monokristallijn en de polykristallijn silicium. Elk van deze materialen heeft zo zijn voor- en nadelen, maar de monokristallijn silicium biedt over het algemeen een hoger rendement dan de polykristallijn silicium. Echter zijn deze wel duurder in aanschaf, wat dus door middel van het rendement terugverdiend moet worden.

Zonnepanelen installeren kunt u zelf

Een zonnepaneel is voor veel mensen een ingewikkeld apparaat, maar toch kunt u een zonnepaneel zelf plaatsen als u een beetje handig bent. Aan het monteren zelf is namelijk niet iets moeilijks. Een zonnepaneel dient echter wel veilig gemonteerd te worden en het liefst op een plaats waar hij optimaal rendement levert.

Voor een optimaal rendement plaatst u een zonnepaneel het beste op het dak van uw huis. Daar is de kans klein dat er bomen voor groeien of dat zij op een andere manier worden afgeschermd van direct zonlicht. Hoe meer zonlicht zij opvangen, hoe hoger het rendement zal zijn.

Zonnepanelen hoeven echter niet blootgesteld te worden aan zonlicht om te werken, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een zonnecel heeft licht nodig om energie op te wekken, maar het licht dat er op valt wanneer er dik wolkendek hangt, zorgt er ook nog voor dat de zonnecel energie levert. Het is natuurlijk wel een feit dat een zonnepaneel optimaal rendeert op het moment dat hij wordt bloot gesteld aan direct zonlicht. Hoe meer licht, hoe sneller hij werkt en hoe meer energie er wordt opgewekt.

Zonnepanelen installeren

De meeste mensen laten het installeren van zonnepanelen over aan professionele bedrijven, maar het is niet moeilijk om het zelf te doen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u op moet letten bij het installeren van zonnepanelen.

 • Zonnepanelen werken in Nederland het beste wanneer u ze richt richting zuidoost tot zuidwest.
 • De ideale hoek om zonnepanelen te plaatsen is ongeveer 30 graden schuin. Het is eventueel ook goed om de zonnepanelen op een plat dak te monteren waar ze vrijwel de hele dag zon ontvangen.
 • Wanneer u meer dan 6 zonnepanelen installeert, zult u een extra groep nodig hebben in uw meterkast om deze aan te sluiten op uw installatie
 • Bij de installatie van zonnepanelen kan het voorkomen dat u meer energie opwekt dan dat u verbruikt op dat moment. Wanneer u een elektriciteitsmeter heeft die ook terug kan draaien, kunt u de overtollige stroom teruggeven aan het stroomnet. Zo bespaart u nog extra op uw energierekening.

Zonnepanelen: wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een vorm van duurzame energie waarbij zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit of warmte.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit vele zonnecellen. Een zonnecel is gemaakt van silicium en bestaat uit twee lagen. De eigenschap hiervan is dat er een stroom gaat lopen tussen de twee lagen wanneer de cel wordt blootgesteld aan licht. Hoe meer licht beschikbaar hoe sneller de elektrische stroom gaat lopen tussen de twee lagen silicium. Daarom worden zonnepanelen bij voorkeur op het zuiden gericht omdat ze zo het meeste licht opvangen.

Zonnepanelen als alternatieve energiebron

Zonnepanelen worden steeds vaker toegepast als alternatieve energiebron. Om dit te stimuleren verlenen veel overheden al lange tijd subsidie op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een zeer schone energiebron en zij zijn zeer milieuvriendelijk.

De eerste zonnepanelen werden reeds meer dan honderd jaar geleden gebruikt. Het doel was om water te verwarmen met behulp van de zon. Sinds die tijd hebben zonnepanelen een grote ontwikkeling doorgemaakt en het rendement is sterk verhoogd door de jaren heen. Ondertussen zijn er twee soorten zonnepanelen beschikbaar en een derde soort die nog ontwikkeld wordt:

 • Dunne panelen
 • Kristallijne panelen

De voordelen van zonnepanelen

 • Milieuvriendelijke oplossing in tijden van opwarming van de aarde
 • In veel landen krijg je subsidie van de overheid voor de aanschaf van zonnepanelen.
 • Zonnepanelen produceren altijd energie, ook wanneer de zon niet schijnt.
 • De installatie en fabricatie van zonnepanelen gaat relatief eenvoudig.
 • Zonnepanelen zijn makkelijk te onderhouden.

De nadelen van zonnepanelen

 • Zonnepanelen nemen veel ruimte in. Daarom worden ze meestal op het dak van een huis geplaatst, maar ook hier is de ruimte beperkt.
 • Ondanks de subsidies zijn zonnepanelen nog vrij duur in aanschaf. Het duurt dan ook enkele jaren voordat je deze hebt terugverdiend, afhankelijk van je energieverbruik.
 • Ondanks dat zonnepanelen altijd energie produceren, ligt de productie (en dus het rendement) wel een stuk lager wanneer de zon niet schijnt.