Hoe een zonnepaneel verzekeren en onderhouden?

Je zonnepaneel is eindelijk geplaatst. Wat nu? Zoals je waarschijnlijk al gelezen en gehoord hebt, is een zonnepaneel goedkoop en simpel te onderhouden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wel moet gebeuren. Ook kan je best zorgen dat je verzekering in orde is na het plaatsen van je zonnepaneel. Zo voorkom je dat je na bijvoorbeeld een uitzonderlijk stevige hagelbui voor al te hoge kosten komt te staan.

Een zonnepaneel verzekeren

Je zonnepaneel kan natuurlijk altijd wel eens beschadigd raken. Hetzij door een hagelbui, hetzij door een plots mankement. Als dit voorvalt, hoef je niet onmiddellijk te panikeren. Dit soort schade aan je zonnepaneel wordt namelijk gedekt door je gewone brandverzekering. Al is het uiteraard aan te raden om eens langs te gaan bij je verzekeraar om hem op de hoogte te stellen van je nieuwe zonnepaneel.

Wat bij diefstal van zonnepanelen

Je zonnepaneel is dus verzekerd tegen schade. Helaas is er met de opkomst van zonnepanelen ook een nieuw fenomeen opgekomen: diefstal van zonnepanelen. Dit is iets waar u zich maar moeilijk tegen kan beschermen. Gelukkig is ook diefstal van zonnepanelen inbegrepen in de brandverzekering (in België). Al kan je, zoals eerder aangegeven, best eens langsgaan bij je verzekeraar. Maar diefstal is iets dat de meeste mensen vergeten en waartegen je je best wel kunt verzekeren. Als je zonnepaneel weg is, val je namelijk terug op het elektriciteitsnetwerk. En deze kosten zouden wel eens hoog kunnen oplopen als je de goedkope energie van je zonnepaneel gewoon bent. Gelukkig zijn er echter verzekeringsmaatschappijen die je hiertegen kunnen beschermen. En dit kan al voor een zeer schappelijke prijs.

Zonnepanelen onderhouden

Een zonnepaneel is niet moeilijk te onderhouden. Maar om een optimaal rendement te behouden en de levensduur van je zonnepaneel zo lang mogelijk te houden kan het best wel van tijd tot tijd gebeuren. Het onderhoud hoeft niet elke week te gebeuren, maar 1 of 2 keer per jaar wordt wel aangeraden. Het zonnepaneel onderhouden kan best gebeuren door middel van een technische controle en door het poetsen van de panelen. Bij de technische controle wordt gecontroleerd of alles nog goed vastzit, de kabels nog in orde zijn en of er geen paneelbreuken zijn. Het poetsen van de panelen kan best gebeuren omdat dit, buiten het verlengen van de levensduur, ook zorgt voor een optimaal rendement. Een zonnepaneel waar vuil op zit vangt namelijk minder zon op. Als je het werk liever door professionals laat doen zijn er verschillende bedrijven op de markt die zorgen voor de technische controle en het poetsen van je zonnepanelen.


Tags: , , , , , , , , , , , ,