Zonnepanelen installeren kunt u zelf

Een zonnepaneel is voor veel mensen een ingewikkeld apparaat, maar toch kunt u een zonnepaneel zelf plaatsen als u een beetje handig bent. Aan het monteren zelf is namelijk niet iets moeilijks. Een zonnepaneel dient echter wel veilig gemonteerd te worden en het liefst op een plaats waar hij optimaal rendement levert.

Voor een optimaal rendement plaatst u een zonnepaneel het beste op het dak van uw huis. Daar is de kans klein dat er bomen voor groeien of dat zij op een andere manier worden afgeschermd van direct zonlicht. Hoe meer zonlicht zij opvangen, hoe hoger het rendement zal zijn.

Zonnepanelen hoeven echter niet blootgesteld te worden aan zonlicht om te werken, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een zonnecel heeft licht nodig om energie op te wekken, maar het licht dat er op valt wanneer er dik wolkendek hangt, zorgt er ook nog voor dat de zonnecel energie levert. Het is natuurlijk wel een feit dat een zonnepaneel optimaal rendeert op het moment dat hij wordt bloot gesteld aan direct zonlicht. Hoe meer licht, hoe sneller hij werkt en hoe meer energie er wordt opgewekt.

Zonnepanelen installeren

De meeste mensen laten het installeren van zonnepanelen over aan professionele bedrijven, maar het is niet moeilijk om het zelf te doen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u op moet letten bij het installeren van zonnepanelen.

  • Zonnepanelen werken in Nederland het beste wanneer u ze richt richting zuidoost tot zuidwest.
  • De ideale hoek om zonnepanelen te plaatsen is ongeveer 30 graden schuin. Het is eventueel ook goed om de zonnepanelen op een plat dak te monteren waar ze vrijwel de hele dag zon ontvangen.
  • Wanneer u meer dan 6 zonnepanelen installeert, zult u een extra groep nodig hebben in uw meterkast om deze aan te sluiten op uw installatie
  • Bij de installatie van zonnepanelen kan het voorkomen dat u meer energie opwekt dan dat u verbruikt op dat moment. Wanneer u een elektriciteitsmeter heeft die ook terug kan draaien, kunt u de overtollige stroom teruggeven aan het stroomnet. Zo bespaart u nog extra op uw energierekening.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,