Optimaal magazijnlay-out met functionele opslagsystemen

De wereld van de logistiek is continu in beweging. Belangrijke aspecten in de logistiek zijn het magazijn en de inrichting. Met een doordachte magazijninrichting kunnen namelijk enorme kostenbesparingen en snelle terugverdientijden gerealiseerd worden.
Lees verder »

Magazijninrichting en magazijn management

foto magazijninrichtingEen magazijn managen vereist processen en procedures die gemakkelijk op te volgen en uit te voeren zijn. Het vraagt ook ervaren en georganiseerde werknemers die het belang van hun job goed kunnen inschatten. Magazijninrichting, opslag, picking, verpakking en verzending zijn de belangrijkste aspecten als het gaat over het managen van een magazijn. En elk aspect kent zijn eigen unieke uitdagingen.

Tips magazijninrichting en -management

  1. Ontwerp een activiteitenplan dat werknemers in staat stelt de verwachtingen van het bedrijf en de klanten in te willigen en ervoor zorgt dat het magazijn en de magazijninrichting volledig ten dienste staat van de visie van het bedrijf.
  2. Neem geode werknemers in dienst die alle taken die gepaard gaan met het managen van een magazijn vlekkeloos kunnen uitvoeren. Goede werknemers zijn die werknemers die altijd iets meer geven dan de job van hen vraagt.
  3. Communiceer de verwachtingen duidelijk en op tijd naar alle werknemers. Zowel het management als de klanten hebben bepaalde wensen.
  4. Ontwikkel standaard procedures voor elke taak die in het magazijn moet uitgevoerd worden. Dit omvat onder andere het invoeren van gegevens, goederen opslaan, heftruck operaties, picking processen, producten afleveren, verschepen en inpakken en veranderingen aan de magazijninrichting.
  5. Geef alle werknemers de nodige trainingen en opleidingen over de verschillende procedures. Voorzie opfris sessies telkens een procedure is veranderd. Dit verhoogt niet alleen de efficiƫntie van de verschillende taken in een magazijn maar komt ook de veiligheid ten goede.
  6. Organiseer regelmatig inventarissen, minstens vier keer per jaar. Verzamel de gegevens uit de analyse en gebruik deze voor toekomstige beslissingen.
  7. Zorg ervoor dat er regelmatig meetings worden georganiseerd met alle werknemers waar alles wordt geƫvalueerd.
  8. Als u iets wil veranderen aan de magazijninrichting, maak dan een volledige planning op waarin alle stappen zorgvuldig worden beschreven.

(foto: Warehouse op Flickr)