Alles wat je moet weten vooraleer je boxspring koopt

Boxsprings zijn tegenwoordig heel populair bij de consument. En dat is logisch want een boxspring biedt heel wat slaapcomfort. Toch is het belangrijk dat je niet zomaar roekeloos te werk gaat als je een boxspring wil kopen. Zo is het aangewezen de perfecte boxspring voor jouw lichaam te kiezen. Zelfs al kies je enkel voor een matras met pocketveren, dan nog is het belangrijk volwaardig slaapcomfort na te streven. Rest de vraag hoe je nu een boxspring kiest? Hier enkele tips.

Lees verder »

Fybromyalgie: behandeling van chronische pijn door spierstijfheid

Fybromyalgie betekent letterlijk ‘pijn van spier- en bindweefsel’. Deze ziekte wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie aangeduid als een niet-gespecificeerde vorm van reuma. Tegenwoordig lijden steeds meer mensen aan de ziekte fybromyalgie. Volgens laatste schattingen zou ongeveer 5 procent van de patiënten van huisartsen last hebben van fybromyalgie.

Klachten van fybromyalgie

Fybromyalgie kenmerkt zich het meest door pijn. Deze pijn is voelbaar in spieren en op specifieke drukpunten in het lichaam. Naast de pijn zorgt fybromyalgie voor stijfheid en gevoeligheid rond alle gewrichten, maar ook de spieren en pezen voelen stijf aan. Met name de nek, schouders, bovenarmen en bovenbenen zijn de plaatsen waar fybromyalgie voor de meeste pijn zorgt.

Vooral met koud of vochtig weer nemen de klachten van fybromyalgie sterk toe. Ook vermoeidheid, bijzondere inspanningen of (emotionele) stress kunnen voor een toename van de pijn zorgen. Warmte (bijvoorbeeld in de vorm van een warm bad) kunnen voor een vermindering van de klachten zorgen. Ontspanning speelt een belangrijke rol in de verlichting van fybromyalgie.

Een ander belangrijk symptoom van fybromyalgie is slaapstoornissen. Hierdoor ontstaat extra vermoeidheid wat voor een toename van de pijnen zorgt. Door de slapeloosheid hebben de meeste fybromyalgie patiënten uitzonderlijke last van ochtendmoeheid.

Naast de ochtendmoeheid, ontstaat ook de ochtendstijfheid. De oorzaak hiervoor wordt vooral gevonden in het feit dat de spieren ’s nachts niet voldoende hebben kunnen ontspannen. Fybromyalgie veroorzaakt dus ook ochtendstijfheid.

Andere veel gehoorde klachten bij fybromyalgiepatiënten zijn hoofdpijn en een verstoorde darmtransit. Vele vormen van buikpijn, maar ook diarree of juist verstoppingen zijn kenmerken van fybromyalgie.

Fybromyalgie behandeling

Fybromyalgie behandeling is beschikbaar in een aantal vormen. De eerste en meest voor de handliggende fybromyalgie behandeling is pijnstilling. Het is belangrijk dat pijnstillers op een verstandige manier gebruikt worden en in altijd in samenspraak met de behandelend arts. Eventueel kunnen ook slaapmiddelen gebruikt worden om de slaapstoornissen te behandelen.

Een essentieel onderdeel van fybromyalgie behandeling zijn fysieke oefeningen. Door de oefeningen worden de spieren niet alleen losser gemaakt wat de stijfheid tegen gaat, maar tevens zorgt een verbetering van de conditie dat de dagelijkse activiteiten beter vol te houden zijn. Bij de behandeling van fybromyalgie bieden de fysieke oefeningen een duidelijk inzicht in wat de patiënt nog kan doen en wat niet meer mogelijk is. Wel is het belangrijk om achteraf de pijnen in de gaten te houden, zodat volgende oefeningen hierop afgestemd kunnen worden. Het is uiteraard in de eerste plaats de bedoeling om de pijnen van fybromyalgie te verlichten.

Een zeer interessante fybromyalgie behandeling is psychotherapie. Deze behandeling richt zich er op de interne verborgen potentiëlen van de patiënt te helpen ontwikkelen en te gebruiken. Daardoor kunnen de pijnen die gepaard gaan met fybromyalgie verlicht worden.

Om beter om te gaan met stresssituaties en zo dus voor een verlichting van de pijn op die momenten te zorgen, zijn er diverse relaxatiebehandelingen beschikbaar. Een van deze fybromyalgie behandelingen is craniosacrale therapie wat zorgt dat verstoringen in ons lichaam worden opgelost en ons lichaam weer in balans komt met zichzelf.

Lees meer over fybromyalgie behandeling >>