Autokosten van zelfstandig ondernemer in België voor BTW en PersonenBelasting

Als zelfstandig ondernemer komt er vooral in de eerste maanden veel op je af. Na het eerste kwartaal moet je de BTW-aangifte doen en na het eerste jaar ook de aangifte voor de personenbelasting. Als zelfstandig ondernemer is het vaak noodzakelijk om een eigen auto te hebben, maar hoe zit dit met de kostenafhandeling van je wagen voor wat betreft de BTW en PersonenBelasting in België?

BTW-aangifte

Van alle kosten die je maakt rond je auto moet je uiteraard een factuur laten maken met daarop je naam en het BTW-nummer. Ook moet uiteraard de BTW uitgesplitst zijn op deze factuur.

Van elke factuur omtrent autokosten mag je maximaal 50 procent van de BTW aftrekken, maar de andere 50 procent niet. Dus slechts de helft van de betaalde BTW kun je als aftrekbare BTW boeken en verrekenen op je BTW aangifte. De andere 50 procent is voor eigen rekening.

Tot de autokosten voor de BTW behoren: brandstofkosten, aanschafkosten, onderhoudskosten en eventuele schadekosten.

Voorbeeld: Stel, je laat onderhoud plegen aan je auto en dat kost 1000 euro exclusief BTW. Je ontvangt van de garagist een factuur met jouw BTW-nummer en daarop het bedrag van 1000 euro en 210 euro BTW. Je rekent bij de garagist dus 1210 euro af. Van de 210 euro mag je slechts 105 euro als aftrekbare BTW gebruiken. De andere 105 euro is voor eigen rekening.

Personenbelasting

Voor de personenbelasting dien je eerst het beroepsdeel te berekenen. Dit moet je ook kunnen aantonen aan de hand van kilometerstanden. Daarvoor dien je dus een aparte administratie bij te houden waarin al je zakelijke kilometers geboekt staan.

Op elke factuur (excl btw) omtrent autokosten dien je eerst je beroepsdeel toe te passen. Na de toepassing van het beroepsdeel houd je een bedrag over en dat mag je voor 75 procent als aftrekpost gebruiken in de aangifte van de personenenbelasting.

Tot de autokosten voor de personenbelasting behoren: brandstofkosten, afschrijvingen, onderhoudskosten en eventuele schadekosten.

Voorbeeld: Stel, je laat onderhoud plegen aan je auto en dat kost 1000 euro exclusief BTW. Je ontvangt van de garagist een factuur met jouw BTW-nummer en je betaalt deze factuur inclusief de BTW. Je hebt uitgerekend dat in het jaar waarover je de personenbelasting gaat betalen je 70 procent van alle kilometers zakelijk hebt gereden. Dat betekent dus dat jouw beroepsdeel 70 procent is. Als we dit toepassen op deze factuur houden dus nog 1000 x 70% = 700 euro over. Deze 700 euro zijn jouw beroepskosten voor deze factuur, maar omdat het om autokosten gaat, mogen we van dit bedrag slechts 75 procent als aftrekpost gebruiken. Dat betekent dus dat we 700 x 75% = 525 euro van deze factuur als een kost mogen boeken in onze administratie om als aftrekpost te gebruiken in de personenbelasting.

Meer informatie