Hypotheekrente vergelijken: waar op letten?

Wanneer je op zoek bent naar een hypotheek voor bijvoorbeeld je nieuwe huis, is het altijd de vraag waar je de beste hypotheek kunt afsluiten. Natuurlijk wil je dit graag zo goedkoop mogelijk, want woonlasten behoren immers tot de grootste maandelijkse kosten en een hypotheek sluit je direct af voor enkele tientallen jaren. Een klein verschil in rentepercentage kan dan ook al veel geld opleveren op de langere termijn.

Om hypotheekrentes te vergelijken kun je de hulp inroepen van een (onafhankelijk) hypotheekadviseur. Hij of zij is volledig thuis in de hypotheekwereld en zou dus de juiste hypotheek voor jouw situatie kunnen aanbieden. Echter zijn er een aantal valkuilen waar je op moet letten alvorens met een hypotheek af te sluiten via een (onafhankelijk) hypotheekadviseur.

Sommigen beloven je het eerste jaar een forse korting op de hypotheekrente. Echter zul je dit in de latere jaren weer dubbel en dwars bij betalen, want na het eerste jaar zul je al fors duurder uit zijn dan bij een concurrent.

Kijk uit met beloftes over de laagste rente. De laagste hypotheekrente is niet altijd een garantie voor de goedkoopste hypotheek. Vaak komen er nog dure premies bij in de vorm van een levensverzekering of zijn er verborgen kosten in de belegging. De investeerder zal altijd aan je willen blijven verdienen en daarom ben je vaak beter af met een normaal rentepercentage en een goedkopere verzekering.

Wanneer er over hypotheekrente valt te onderhandelen, moeten bij jou al direct alarmbellen gaan rinkelen. Als er te onderhandelen valt, betekent het namelijk dat de hypotheekrente te hoog is. De kans is groot dat je ook na het onderhandelen nog te veel betaalt, maar dat de investeerder je enkel het gevoel heeft willen gegeven een lage prijs te betalen.

Kijk uit voor lokkertjes als dat je geen taxatiekosten zou hoeven te betalen. In verhouding tot de andere kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek zijn de taxatiekosten wel de minste. De kans is zelfs groot dat je dit ook bij een andere investeerder voor niets zult krijgen als je dit probeert te onderhandelen.

Laat je bij het vergelijken van de hypotheekrente dus niet misleiden door klantentrekkers, maar bekijk de totale kosten over de gehele looptijd van de hypotheek. Om te weten of je met een hypotheekadviseur in zee kunt gaan, kun je altijd kijken op websites die hypotheekadviseurs beoordelen en vergelijken.