EPDM

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een éénlaags synthetisch dakrubber. EPDM breekt pas de laatste jaren echt door in Europa, maar was al vlak na de tweede wereldoorlog populair in de Verenigde Staten. Aldaar heeft dit synthetische dakrubber zich bewezen op het gebied van duurzaamheid. Ook na 50 jaar blijkt deze vorm van dakbedekking namelijk nog steeds even soepel te zijn als op de eerste dag. Daarmee lijkt het dat EPDM het materiaal voor dakbedekking is voor de toekomst, met name voor platte daken. De klassieke dakbedekking is niet bestand tegen de zon, want deze vertoond al snel scheuren en barsten door uitdroging. Echter is EPDM dakbedekking UV- en ozonbestendig waardoor ze niet zal uitdrogen of barsten.

EPDM als dakbedekking

Een ander voordeel aan EPDM is dat het zeer buigzaam is en daarom toegepast kan worden op alle vormen van daken. Vooral ten opzichte van klassieke dakpannen is dit een enorm voordeel. Ook is EPDM zeer buigzaam (tot 400%). In combinatie met het grote temperatuurbereik van de buigzaamheid (van -35 graden celcius tot +120 graden celcius) maakt EPDM een zeer eenvoudig te verwerken materiaal voor vele soorten toepassingen.

EPDM als vijverfolie

EPDM wordt niet alleen toegepast in dakbedekkingen, maar ook als vijverfolie of tuinslangen. Hierin is weer de buigzaamheid weer het grote voordeel, maar ook is rubber wortelvast waardoor het goed mogelijk is oeverbeplanting in de vijver aan te brengen. Het klinkt misschien vreemd, maar EPDM rubber (en dus ook EPDM) is een milieuvriendelijk product en zeer geschikt voor het bewaren van drinkwater. Omdat het niet toxisch is, is het veilig voor mens, plant en dier wat zorgt voor een goede omgeving van de vijver.

EPDM in autoindustrie

Verder is EPDM ook de bestandheid tegen vele basen, zuren en zouten. Om deze reden heeft ook de autoindustrie reeds toepassingen voor EPDM, denk aan de afdichtingsstrips rond de ramen en deuren van auto’s. Ook in toepassingen als transportbanden en riemen biedt EPDM grote voordelen en een langere levensduur dan vervangende materialen. Tot slot wordt EPDM ook gebruikt als elektrische isolatie bij bedradingssystemen.

Lees meer over EPDM >>