Optimaal magazijnlay-out met functionele opslagsystemen

De wereld van de logistiek is continu in beweging. Belangrijke aspecten in de logistiek zijn het magazijn en de inrichting. Met een doordachte magazijninrichting kunnen namelijk enorme kostenbesparingen en snelle terugverdientijden gerealiseerd worden.

De strijd om marktaandelen tussen ondernemingen en de concurrentiedruk nemen alsmaar toe. De operationele kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden door bvb. korte doorlooptijden, een kleinere goederenvoorraad en een hogere transparantie. Het inzetten van de juiste opslagtechnieken is hiervoor bepalend en zorgt bovendien voor minder fouten tijdens het orderverzamelen. Anders uitgedrukt: wie op een efficiƫnte manier zijn goederen opslaat, snel en foutloos zijn klanten belevert, heeft een duidelijk concurrentieel voordeel.

De goederenstroom…

… omvat het automatische of manuele interne transport van goederen met betrekking tot inkoop, productie en distributie. Wanneer de goederenstroom optimaal verloopt, levert dit allerlei voordelen op voor een onderneming.

Een verbetering van de goederenstroom

  • kortere doorlooptijden
  • minder afval
  • betere werkomstandigheden
  • minder kosten
  • minder energieverbruik
  • minder belasting op milieu

Opslag…

… betekent goederen of productiemiddelen op een toegewezen oppervlakte bewaren – dus tijdelijk uit de goederenstroom nemen – tot ze weer nodig zijn voor verdere verwerking zoals orderverzamelen, assemblage of distributie. In het algemeen kunnen we 3 opslagdoelstellingen onderscheiden: als voorraad, als buffer of voor distributie. Korte bevoorradings- of orderverzamelsystemen en een overzichtelijke magazijnindeling zorgen hierbij voor een efficiĆ«nte en kostenbesparende afwikkeling.

  • Opslag: goederen of niet-afgewerkte productiemiddelen worden op een speciaal daarvoor toegewezen oppervlakte bewaard in afwachting van het verdere verloop in de goederenstroom of productie.
  • Bufferen: goederen of productiemiddelen worden slechts voor een korte tijdspanne opgeslagen.


Tags: ,