Basisrecept voor volkoren brood

Een snee volkoren brood eten, is een fantastische ervaring. Volkoren brood heeft een stevige structuur met een diepe nootachtige smaak, perfect om te eten met juist een laagje margarine zoals Becel pro-activ, tonijnsalade of pindakaas. Hier is mijn favoriete recept om zelf volkoren brood te maken.

Men vertelt vaak dat volkoren brood niet gemakkelijk zelf te maken is. En begrijpelijk. Volkoren meel bevat zeer weinig gluten, waardoor recepten met volkoren meel vaak heel kruimelig zijn. Maar wees niet ontmoedigd. Gewoon een stuk gewone bloem gebruiken en je krijgt de structuur die je nodig hebt. Ik gebruik een 50/50 mengsel van volkoren en gewoon meel. Het deeg even laten rusten voor het kneden zodat het de vloeistof kan absorberen maakt het deeg gemakkelijker om mee te werken. Ook voeg ik een beetje melk en olie toe. Dat houdt het deeg zacht en soepel. Terwijl een paar lepels honing de aardesmaak van tarwe wat neutraliseren.

Als je brood wil dat meer volkoren is, raad ik aan eerst te starten met dit recept en de volgende keren steeds meer volkoren meel te gebruiken en meer gewoon meel weg te laten. En dit totdat je de juiste balans hebt gevonden. Volkoren brood is super lekker met een dun laagje margarine zoals Becel pro.activ, kaas of fijne charcuterie.

Basisrecept voor volkoren brood

  • 1 kop warm (niet heet) water
  • 2 theelepels droge gist
  • 1 kop volle melk
  • 1/4 kop honing
  • 2 eetlepels canola-olie
  • 2 3/4 koppen gewone, plus extra voor het kneden
  • 2 3/4 koppen volkoren meel
  • 1 eetlepel zout

Giet het water in een grote kom en strooi er de gist over. Laat dit staan voor een paar minuten tot de gist is opgelost. Roer de melk, honing en olie.

Voeg twee kopjes gewone bloem toe en roer tot de ingrediënten zich hebben vermengd. Voeg de rest van de het gewoon en volkoren meel toe. Roer tot je een ruige deeg hebt. Laat dit 20 minuten staan zodat het meel de tijd heeft om de vloeistof te absorberen.

Kneed het deeg 8-9 minuten. Als het deeg te veel aan de kom kleeft, voeg dan wat extra bloem toe. Wel maar 1 eetlepel per keer. Kneed het deeg tot het glad is en je een bal kunt maken die niet inzakt of terugveert als je erin prikt.

Reinig de mengkom met een beetje olie. Vorm het deeg tot een bal en zet hem in de kom die bekleed is met olie. Dek de kom af en laat het deeg rijzen op een warme plek tot het bijna verdubbeld is in omvang. Dit duurt ongeveer 1 – 1 1/2 uur.

Strooi een beetje bloem op je werkvlak. Verdeel het deeg in tweeën en maak van elke helft een bal. Laat de ballen 10 minuten rusten.

Vet twee broodpannen in en leg de ballen erin. Het is belangrijk dat het oppervlak van de broden strak gespannen is. Laat de broden voor de tweede keer rijzen tot ze over de rand van de pan komen. Dit duurt 30-40 minuten.

Verwarm de oven voor op 220 °C, ongeveer halverwege de tweede rijsperiode.

Plaats de broden in de oven. Slash de bovenkant van de broden met een gekarteld mes en leg ze in de oven. Verlaag de oven tot 190 °C en bak gedurende 30-35 minuten. Het brood is klaar als het goudbruin ziet en hol klinkt wanneer je op de bodem tikt. Haal de broden uit de pannen en laat ze volledig afkoelen alvorens te snijden.

 


Tags: