Over stoelen

Hieronder vind je informatie over stoelen: definitie, soorten, materiaal en accessoires.

Een stoel =

Een stoel is een verhoogd oppervlak om op te zitten, meestal met 4 poten en een rugleuning. Een stoel wordt meestal gebruikt door 1 persoon binnen het interieur. Natuurlijk is dit slechts een algemene definitie, want een stoel kan ook 3 poten hebben of een andere vorm.

Andere soorten stoelen

kruk of barkruk: stoel zonder rug of armleuningen
fauteuil: lage stoel met armleuningen
ligstoel: stoel waarvan je het voeteinde naar omhoog kunt doen
zadel: stoel op een fiets
autostoel of autozitje: stoel in de auto
rolstoel: stoel met wielen
schommel: stoel die in de hoogte hangt
bank: stoel voor meer dan een persoon

Materiaal

Een stoel kan vervaardigd zijn uit poreuze materialen. Een stoel kan openingen hebben in de  rug voor ventilatie of decoratie. De rug kan zich uitstrekken boven het hoofd van de inzittende en eventueel een hoofdsteun bevatten. Stoelen kunnen ook worden gemaakt van meer speciale materialen, zoals gerecycleerd materiaal (vb. bestek, hout,  bakstenen, potloden, leidingbuizen, touw, PVC).

Armleuningen

Een stoel kan wel of geen armleuningen hebben. Een stoel met armleuningen is een fauteuil. Het Frans maakt een onderscheid tussen een fauteuil en een chaise. De eerste heeft armleuningen, de tweede niet. Armleuningen zijn bedoeld om een deel van het lichaamsgewicht te dragen. Ook maken ze het in- en uitstappen een stuk gemakkelijker omdat ze steun bieden.

Armleuningen worden soms gebruikt voor privacy redenen zoals in de trein of de bus. Ook verhinderen ze dat mensen gaan liggen.

Accessoires

Poef: voetsteun die niet ingebouwd zit in de stoel. Een poef wordt ook soms gebruikt om op te zitten.
Stoelhoes: tijdelijke bekleding voor een stoel. Stoelhoezen worden meestal gebruikt op evenementen zoals bruiloften om de aantrekkelijkheid van de stoelen te vergroten.
Stoelkussens: deze worden gebruikt voor decoratieve redenen of om de zithoogte te verhogen. In een auto worden stoelkussens gebruikt om de zetels te beschermen of om de zithoogte van de bestuurder te verhogen.
Stoelmatten: matten om tapijten of hardhouten vloeren te beschermen. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof. Hierdoor kunnen stoelen op wielen gemakkelijker rollen op het tapijt en/of wordt de vloer beschermd tegen krassen.
Bakje voor afstandsbediening: deze is meestal bevestigd aan de armleuning om te voorkomen dat de afstandsbediening op de grond valt.
Stoelglijders: deze worden bevestigd aan de poten van stoelen om te voorkomen dat ze krassen maken op de vloer.
HI-FI: sommige fauteuils kan je perfect integreren met je home cinema of stereo-installatie. Dergelijke fauteuils of zetels vind je ook meer en meer terug in cinema’s om de bioscoopervaring te versterken.


Tags: ,