Pas snelheid aan bij gladheid, maar rijd niet te traag
Dat is de boodschap die in Belgiƫ wordt gegeven door de VAB. Als je bang bent met gladheid op de weg, is het beter om thuis te blijven of iemand anders te laten rijden, dan om trager te gaan rijden.
Wanneer het glad is op de weg, is het zeker goed om de snelheid aan te passen. Het is immers veel moeilijker om te stoppen in geval van nood wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt. Maar de snelheid dient wel aangepast te worden aan de andere weggebruikers. Dat wil zeggen dat we met z’n allen trager moeten rijden, maar moeten proberen om een zo constant mogelijke snelheid aan te nemen. Het zogenaamde blokrijden is in geval van gladheid de veiligste methode om te rijden. Zorg voor een zo constant mogelijke snelheid en steeds een gelijke afstand tot de voorganger. Deze afstand dient uiteraard wel ruimer te worden gehouden dan onder andere weersomstandigheden.
Rijd niet te traag
De snelheid aanpassen op de weg is goed in geval van gladheid op de weg. Toch is te traag rijden juist weer gevaarlijk. Met te traag rijden wordt bedoeld beduidend trager rijden dan de overige weggebruikers. Als iedereen op de snelweg ongeveer 90 km per uur rijdt en er rijdt 1 auto tussen aan 50 km per uur, dan zullen de achteropkomende automobilisten moeten afremmen. Dit kan te laat worden opgemerkt en voor kop-staart-botsingen of slippartijen zorgen.
De boodschap is dus: pas bij gladheid je snelheid aan aan het overige verkeer, en als je het eng vindt om te rijden, blijf je beter thuis. Meer op De Standaard.
Tags: auto, auto rijden, automobilist, automobilisten, gladheid, gladheid snelweg, gladheid snelwegen, hard rijden, langzaam rijden, snelheid, snelheid aanpassen, snelheid gladheid, te hard rijden, thuis blijven, traag rijden, verkeer