Hypotheken vergelijken: de lineaire hypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag de lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is de meest eenvoudige en klassieke hypotheekvorm. Per maand los je een vast bedrag af waardoor de schuld lineair afneemt. Bij de lineaire hypotheek hoef je dus na verloop van tijd steeds minder rente te gaan betalen. Het openstaande bedrag van de hypotheek wordt namelijk met elke aflossing een stuk lager.

Met de lineaire hypotheek werk je naar een vooraf afgesproken einddatum toe. Gedurende de looptijd van de lineaire hypotheek los je maandelijks een bedrag af. Doordat het bedrag aan rente iedere maand minder wordt, zijn je vaste lasten aan het begin van de looptijd dus hoger dan naar het einde. Het begrip lineair slaat in dit geval enkel op de aflossing en niet op de hypotheekrente.

Doordat je bij de lineaire hypotheek steeds minder hypotheekrente gaat betalen, wordt het fiscale voordeel ook steeds minder. Je kunt steeds minder hypotheekrente inbrengen voor aftrek en fiscaal gezien is de lineaire hypotheek dus niet erg aantrekkelijk.

Voordelen lineaire hypotheek

  • Een van de voordelen aan de lineaire hypotheek is dat je zeker bent dat je openstaande schuld verminderd. Waar andere hypotheekvormen pas aan het einde van de looptijd aflossen, los je bij de lineaire hypotheek al af tijdens de looptijd.
  • Je weet waar je mee af bent en dat je op de vooraf afgesproken einddatum ook echt van deze hypotheek af bent.

Nadelen lineaire hypotheek

  • Doordat je iedere maand een bedrag aflost, is het niet mogelijk om extra rendement te behalen op de aflossing. Het enige rendement dat mogelijk is, is een waardevermeerdering op je huis, maar dit zou bij andere hypotheekvormen even groot zijn.
  • Elke maand wordt het bedrag aan hypotheekrente lager, waardoor het fiscaal gezien minder gunstig wordt hoe verder de looptijd komt.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het hypotheken vergelijken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en vergelijk vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,