Hypotheken vergelijken: de krediethypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag bespreek ik de krediethypotheek.

Krediethypotheek

De krediethypotheek houdt eigenlijk in dat je een doorlopend krediet hebt waarbij je huis als onderpand gebruikt. Bij het afsluiten van een krediethypotheek wordt een kredietlimiet afgesproken wat een maximum bedrag is wat je op kunt nemen. Meestal wordt hiervoor een bedrag gebruikt dat maximaal 75 procent van de executiewaarde van je huis is. Daarmee heeft de bank de garantie dat zij hun geld altijd terug krijgen.

Het voordeel van de krediethypotheek is dat je hem niet alleen voor de financiering van je woning hoeft te gebruiken, maar dat je ook bijvoorbeeld een verbouwing ermee kunt financieren. Je bent vrij wat je doet met het geleende geld, dus zelfs wanneer jij een nieuwe tv wilt, of een nieuwe auto zou je gebruik kunnen maken van de krediethypotheek.

Sommige mensen combineren de krediethypotheek met een andere hypotheekvorm. Het gedeelte dat je al afbetaald hebt op je huis kun je namelijk gebruiken als onderpand in een krediethypotheek.

Voordelen krediethypotheek

  • De krediethypotheek geeft je veel vrijheid omdat je niet vast zit aan vooraf afgesproken aflossingen. Daardoor ben je relatief vrij in je maandelijkse uitgaven.
  • Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een hoger bedrag te lenen dan dat je huis waard is. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn als jij een hoog maandelijks inkomen hebt. Als je dit wilt, bekijk dan wel altijd goed de voorwaarden en de hoogte van de rente.

Nadelen krediethypotheek

  • Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om de rente bij een krediethypotheek vast te zetten. Daardoor heb je geen zekerheid over je toekomstige financiĆ«le uitgaven.
  • Wanneer je een krediethypotheek afsluit, kun je maar in beperkte mate gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek bij de belastingen.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het vergelijken van hypotheken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,