Tips om geld te besparen

Niemand wil geld verspillen. Maar geld sparen is moeilijk. Er bestaan zoveel kleine manieren om geld te besparen dat je er al gemakkelijk heel wat vergeet. Als je je maandelijks budget wat wil reduceren, in dit artikel vind je een aantal tips om geld te sparen die al snel over het hoofd worden gezien.

Zet de verwarming lager

De aanbevolen temperatuur als je thuis bent is 20°C. Als de temperatuur in je huis hoger is, raden we je aan deze te verlagen. Eens je gewend bent aan die temperatuur probeer de thermostaat nog een paar graden minder te zetten. Experimenteer om te zien hoe laag je kunt gaan. De hoeveelheid geld die je bespaart is afhankelijk van de energieprijzen, de grootte en de energiezuinigheid van je huis en de buitentemperatuur. Maar gemiddeld kan je rekenen op een besparing van 1 à 3% per graad minder.
Wil je nog meer besparen? Zet de thermostaat op 14°C als je weg bent of slaapt. Als je uit huis werkt en 8 uur per nacht slaapt, reduceer je je verbruik gedurende 16 uur per dag. Dit zal zich vertalen in een besparing van enkele honderden euro’s in ongeveer 2 jaar. Werk je thuis? Dan nog bespaar je ongeveer de helft als de temperatuur ’s nachts lager is.

Koop kleren in de solden

Uitgaves voor kleding zijn moeilijk bij te houden omdat de meesten wekelijks of maandelijks kleren kopen. Ten eerste, focus niet op merken. Meestal betaal je gewoon voor de naam en vaak zijn de kleren niet mooier of beter dan die van een minder bekend merk.
Ten tweede, sorteer je kleren en ga na wat je regelmatig draagt en wat niet. Het maakt niet of het om weinig geld gaat, je verliest altijd geld als je iets niet draagt. Zoek kleren die je regelmatig kan dragen.
Plan je aankopen. Koop geen winterkleren in november. Kleren zijn altijd het duurst in het seizoen zelf. Wacht tot de solden er zijn of koop je kleren in outlet winkels. Tegenwoordig zijn er ook heel wat winkels die recyclen. Dit is een fenomeen waarbij je kledingstuks teruggeeft en iets in de plaats kan kopen.

Koop in het groot

Heel wat goederen zijn goedkoper als je ze in grote hoeveelheden koopt. Doe dat natuurlijk niet met dingen die snel slecht worden.
De beste goederen om in grote hoeveelheden te kopen, zijn goederen uit papier. Toiletpapier, keukenpapier en printpapier worden nooit slecht. Ook shampoo, zeep en wasproducten worden niet slecht. Dit zijn allemaal zaken die je elke dag nodig hebt.

Geen koffiebars

De prijs voor een koffie in een bar en de prijs voor een koffie thuis liggen mijlenver uit mekaar. Als je elke dag een koffie koopt in een bar duurt het niet lang vooraleer je het bedrag van een goede koffiemachine hebt uitgegeven. Bovendien kan je met een koffiemachine thuis je koffie maken zoals je dat zelf wil.

Gebruik de fiets

Als je regelmatig de fiets neemt in plaats van de wagen spaar je niet alleen benzine uit. Ook de wagen verslijt minder snel. En het is ook nog eens goed voor het milieu en je gezondheid.


Tags: