Zoekresultaten personaliseren met Google

Je zoekresultaten persoonlijker maken, dat is het doel van de nieuwe functie die Google heeft toegevoegd aan zijn zoekresultaten: SearchWiki. Sinds kort is het voor mensen met een Google-account mogelijk om zoekresultaten een waardering te geven. Door aan te geven of je een resultaat relevant vindt voor de gebruikte zoekterm(en), leert Google voor een volgende (soortgelijke) zoekopdracht wat hij het beste kan tonen.

Maar niet alleen worden zoekresultaten gepersonaliseerd. Er is nog een niet-minder-belangrijke functie die tegelijkertijd wordt vervuld.

Doordat een gebruiker aan kan geven wat hij van een website vindt, worden webpagina’s dus beoordeeld. Deze resultaten kan Google in de toekomst gebruiken voor het tonen van zoekresultaten in het algemeen. Een pagina die¬†door veel mensen¬†slecht wordt beoordeeld , zal het moeilijker kunnen krijgen om nog op een hoge positie te komen in de zoekindex.

Zo zien we dat het toevoegen van deze functie kan zorgen voor een enorme verbetering van de kwaliteit van de zoekmachine Google als geheel.

Het is tegelijk mogelijk geworden om een commentaar te geven bij een website. Dit wordt dan zichtbaar voor andere gebruikers die hierom vragen. Een website krijgt dus niet alleen een waarderingscijfer, maar ook direct een waardering in tekst waar een toelichting wordt gegeven.

Deze functie is alleen beschikbaar voor ingelogde gebruikers die gebruik maken van het Engelstalige Google.com. Bij zoekopdrachten via bijvoorbeeld Google.nl of Google.be verschijnt deze functie nog niet.

Dit artikel delen:


Tags: , , , , ,