Teksten schrijven zonder afleiding

Zojuist heb ik WriteRoom gedownload en geopend, meer nog niet, maar ik zit direct in een zwart scherm met allemaal groene letters, een soort terminal. Verder zie ik helemaal niets op mn scherm, maar dat is juist ook de bedoeling van dit programma. Je afsluiten van alle andere verleidingen van je computer en je alleen richten op het schrijven van je tekst, dat is de bedoeling en als je het mij vraagt dan is dat zeker gelukt!

“WriteRoom is designed for distraction free writing.”

Toch heeft dit programma wel een paar nadelen.

Popups van bijvoorbeeld het chatprogramma iChat komen nog steeds tussendoor, daardoor verspringt je scherm en ben je alsnog afgeleid. Maar ja, dan zou ik die programma’s maar uit moeten zetten als ik me op een tekst wil concentreren. Het minste om mee te beginnen om zonder afleiding te werken uiteraard.

Wat me wel echt stoort, is dat de spellingscontrole gewoon werkt terwijl je typt. Dit zou ook het beste uitgeschakeld kunnen zijn en pas aan het einde gedaan worden. Een spellingscontrole leidt namelijk ook af: in eerste instantie geeft het een onduidelijk overzicht op het scherm met allemaal rood-onderstreepte woorden en ten tweede ga je toch automatisch kijken wat de juiste spelling dan wel zou moeten zijn en je bent dan dus uit je concentratie gehaald. Gelukkig is deze optie toegevoegd aan de voorkeuren en kan de spellingscontrole eenvoudig uitgeschakeld worden.

Er kan nog veel meer ingesteld worden aan dit toch eenvoudige programma. Bij het verlaten van de fullscreen modus, verschijnt de zojuist getypte tekst automatisch in een soort TextEdit scherm waar het verder gebruikt kan worden. Het instellingen scherm toont veel opties over het automatisch opslaan, kleur instellingen, grootte van de letters, document formaten, lettertypen en nog veel meer.

Een andere mooie functie is dat er een plugin beschikbaar is om vanuit elk ander programma WriteRoom aan te roepen, zodat je elke tekst vanaf je computer kunt schrijven in een rustige omgeving. De instellingen uit WriteRoom worden automatisch meegenomen. Deze plugin is eenvoudig te installeren vanuit het voorkeurenscherm van het WriteRoom.

Kortom, voor mensen die veel teksten schrijven en snel afgeleid zijn achter de computer is WriteRoom een uitstekende toepassing en zeker een aanrader!

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , ,


Een reactie op “Teksten schrijven zonder afleiding”

  1. Leendert said op :

    Het lijkt me dat je dan door andere dingen weer afgeleid kan worden, tenzij je naar een kale muur gaat staan staren. Maar idd is spraakherkenning wel iets wat de laatste tijd meer in trek komt.