Hypotheken vergelijken: de beleggingshypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de beleggingshypotheek.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een geheel andere hypotheek dan de andere hypotheekvormen. Bij de beleggingshypotheek bouw je namelijk het kapitaal op door te beleggen. Door op deze manier het kapitaal op te bouwen, kun je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflossen met het opgebouwde kapitaal.

De beleggingshypotheek bouwt kapitaal op door te beleggen in aandelen. Daaruit blijkt al dat het risico van deze hypotheek hoger is dan andere hypotheekvormen. Een aandeel kan namelijk stijgen in waarde, maar ook dalen. Wanneer de waarde daalt, heb je aan het einde van de looptijd een probleem, want dan heb je niet genoeg kapitaal opgebouwd om de hypotheek te kunnen aflossen. De andere kant van de zaak is echter dat de waarde van je aandelen zo kan stijgen dat je meer rendement krijgt dan wat je nodig hebt voor de aflossing van je hypotheek. Het risico van de beleggingshypotheek is enigszins te beperken door te beleggen in aandelen met een lager risico. Echter is dan de kans op een hoog rendement ook kleiner.

De beleggingshypotheek kent wel fiscale voordelen. Je kunt namelijk in aanmerking komen om voor maximaal 30 jaar vrijstelling te krijgen van rendementsheffing. Je betaalt wel een percentage belasting over het vermogen wat je hebt uitstaan gedurende een jaar.

Voordelen beleggingshypotheek

  • Tijdens de looptijd hoef je niets af te lossen op je hypotheek. Dit gebeurt pas aan het einde wanneer je je kapitaal hebt opgebouwd.
  • De fiscale voordelen zijn zeer gunstig en kun je voor maximaal 30 jaar gebruiken.

Nadelen beleggingshypotheek

  • Het grootste nadeel is dat je te maken hebt met een beleggingsrisico. Je bent afhankelijk van de stand van aandelen als je aan het einde van de rit je hypotheek wilt kunnen aflossen.
  • Ondanks de fiscale voordelen, betaal je jaarlijks een percentage belasting over het vermogen dat je uit hebt staan in dat jaar.

Hypotheekadvies op maat

Om te weten welke hypotheek precies past bij jouw situatie doe je er goed aan de hulp in te roepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


2 Pingbacks

  1. Pingback from Hypotheken vergelijken: hypotheekvormen « Financieel - Hypotheekadvies en tips on :

    […] beleggingshypotheek: net als bij de aflossingsvrije hypotheek doe je de aflossing van de hypotheek pas aan het einde […]

  2. Pingback from Hypotheken vergelijken: de spaarhypotheek « Financieel - Hypotheekadvies en hypotheektips on :

    […] voor de aflossing is niet onderhevig aan risico, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij de beleggingshypotheek of effectenhypotheek. Een spaarrekening biedt namelijk de zekerheid dat je aan het einde van je […]