Hypotheken vergelijken: de effectenhypotheek
In mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de effectenhypotheek.
Effectenhypotheek
De effectenhypotheek is een hypotheek waarbij door middel van effecten het kapitaal wordt opgebouwd. De effectenhypotheek lijkt op de beleggingshypotheek, maar heeft een groter risico. In plaats van te beleggen in aandelen wordt bij de effectenhypotheek belegd in effecten.
Het opbouwen van het kapitaal doe je met een effectenhypotheek door te beleggen in effecten. Aangezien belegging in effecten een groter risico met zich meebrengt dan belegging in aandelen, die vaak waardevaster zijn, is het risico van een effectenhypotheek ten opzichte van de beleggingshypotheek aanzienlijk hoger.
Wanneer de effecten aan het einde van de looptijd niet het gewenste rendement hebben opgebracht, kan het zijn dat er niet voldoende kapitaal is opgebouwd voor de aflossing van de hypotheek. Aan de andere kant is er ook een mogelijkheid dat de effecten meer dan voldoende hebben opgebracht om de hypotheek af te lossen en zelfs nog meer.
De effectenhypotheek behoudt wel de fiscale renteaftrek die betaald wordt. Eventuele beleggingsrendementen zijn echter wel (voor een deel) belast in box 3, wat er voor zorgt dat de fiscale aftrek van een effectenhypotheek minder is dan andere hypotheekvormen.
De effectenhypotheek is een aanrader voor mensen die ervaring hebben met beleggen en bereid zijn risico te nemen.
Voordelen effectenhypotheek
- Het belangrijkste voordeel aan de effectenhypotheek is de vrijheid die het biedt.
- Daarnaast hoeven er minder kosten gemaakt worden wanneer u kiest voor de effectenhypotheek.
Nadelen effectenhypotheek
- Het grootste nadeel van de effectenhypotheek is dat er een groot risico mee gemoeid is. Wanneer u niet over voldoende kennis en ervaring beschikt omtrent beleggen in effecten, wordt het sterk afgeraden om voor de effectenhypotheek te kiezen.
- Een ander nadeel is dat je van minder fiscale aftrek kunt profiteren. Je behoudt wel het recht op de fiscale renteaftrek, maar eventueel beleggingsrendement wordt extra belast.
Hypotheken vergelijk: advies op maat
Om te weten welke hypotheek het beste past bij jouw situatie doe je er goed aan de hulp in te roepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog de mogelijkheden.
Tags: aflossen, aflossing, aflost, beleggen hypotheek, belegging, belegging hypotheek, belegginghypoteek, belegginghypotheek, beleggingshypoteek, beleggingshypotheek, effect, effecten, effecten hypoteek, effecten hypotheek, effectenhypoteek, effectenhypotheek, effecthypoteek, effecthypotheek, hypoteek, hypoteekadviseur, hypotheek, hypotheek advies, hypotheek adviseur, hypotheek aflossen, hypotheek afsluiten, hypotheek berekenen, hypotheekadvies, hypotheekadviseur, hypotheekadviseurs, hypotheekrente, hypotheekrente berekenen, laagste hypotheekrente, laagste rente, lage hypotheekrente, lage rente, maandelijkse aflossing, maandelijkse lasten, nadelen hypotheek, voordelen hypotheek
[…] de effectenhypotheek behaal je een maximaal belastingvoordeel. Net als bij de beleggingshypotheek zal je hypotheek ook […]
[…] is niet onderhevig aan risico, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij de beleggingshypotheek of effectenhypotheek. Een spaarrekening biedt namelijk de zekerheid dat je aan het einde van je looptijd voldoende […]