Hypotheken vergelijken: de annuïteitenhypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de annuïteitenhypotheek.

Annuïteitenhypotheek

De annuiteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je een vast bedrag per maand afbetaald. Een deel daarvan is aflossing en een deel is hypotheekrente. In het begin is van dit bedrag een relatief groot deel hypotheekrente, maar omdat je iedere maand wel een stukje van aflost, wordt het hypotheekrente deel steeds kleiner en het aflossingsdeel groter. Totdat je aan het einde van de looptijd precies op nul uit komt. Aan het einde van de looptijd heb je zowel de hypotheek afgelost als alle rente betaald.

De annuïteitenhypotheek is populair bij jonge mensen. Wanneer je verwacht dat je salaris in de komende jaren zal gaan stijgen, is het namelijk interessant om te kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Je kunt zelf kiezen welke looptijd je neemt, maar uiteraard zijn de maandlasten wel hoger wanneer je voor een kortere tijd kiest.

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost
  • Aan het begin zijn de lasten nog relatief laag omdat je dan nog een groot deel aan hypotheekrente betaalt.

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Als je het bekijkt over de hele looptijd, ben je met deze hypotheekvorm vaak duurder uit dan andere hypotheekvormen.
  • Omdat het aandeel hypotheekrente steeds kleiner wordt na verloop van tijd, neemt het fiscaal voordeel af.

Kies je hypotheekadviseur

Om te weten welke hypotheek precies past bij jouw situatie doe je er verstandig aan de hulp in te roepen van een hypotheekadviseur.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


1 Pingback

  1. Pingback from Hypotheken vergelijken: hypotheekvormen « Financieel - Hypotheekadvies en tips on :

    […] De annuïteitenhypotheek: met deze hypotheekvorm betaal je maandelijks een vast bedrag waarmee je zowel een gedeelte hypotheekrente als aflossing van je hypotheek betaald. Het voordeel is dat je vaste maandlasten hebt gedurende de hele looptijd van de hypotheek. […]