Een ceremoniemeester voor de perfecte trouwdag?

Trouwen vergt vele voorbereidingen waarbij knopen doorhakken niet altijd even simpel is. Daarom kan de mening van een buitenstaander een andere invalshoek opleveren en wie weet ook van doorslaggevend belang zijn. Eveneens wil je alles goed doen, zoniet perfect. Je trouwt immers niet elke dag. Maar bij wie ga je raad inwinnen?

Of wat als zenuwen reeds lang voor de grote dag de overhand nemen en nachtmerries of piekeren maakt je duidelijk wat er allemaal fout zou kunnen gaan? Wie zou dat kunnen verhelpen en je gerust kunnen stellen opdat jouw grote dag rimpelloos verloopt?

Uiteraard vraag je in beide gevallen advies aan mensen die zelf kunnen putten uit een vat vol ideeën (op vlak van creativiteit, efficiëntie en/of probleemoplossend)  en ervaringsdeskundigen.
Ouders, broers en zussen, als je goed met hen overeen komt, goed kan praten en jullie op dezelfde golflengte zitten, kunnen ze bij de voorbereidingen heel wat hulp bieden, maar op de grote dag wil je hen niet belasten met allerlei taken. Hetzelfde kan gebeuren met jouw beste vriend/vriendin, hij/zij kan zo opgaan in jullie sprookjesdag, dat de opgelegde taken helemaal vergeten worden waardoor er mogelijk wat fout loopt.

Zoals eerder gezegd, willen we dat deze dag perfect loopt, maar wil dit nu zeggen dat jullie dan maar een ceremoniemeester moeten nemen? En wat doet een ceremoniemeester zoal?

Op de vraag of jullie een ceremoniemeester moeten nemen, kan ik heel kort zijn: dat maakt ieder voor zichzelf uit. Veel hangt af van jullie persoonlijk en hoe de voorbereidingen vlotten, maar ook hoe je de dag voor je ziet. Bij het woord ceremoniemeester denkt men automatisch aan een ingehuurde man, strak in het pak, met de allures van butler James, maar uiteraard zitten er ook vrouwen in deze branche.

Toch hoeft het niet zo te zijn dat je een ceremoniemeester moet inhuren (lees: er geld aan uit te geven). Je kan ook aan iemand in je vrienden- of kennissenkring vragen om ceremoniemeester te zijn,  maar het is best wel aangeraden om alleszins een ceremoniemeester te hebben omdat ze op jouw dag veel uit handen kunnen nemen qua zorgen (later kom ik hierop terug).

Een ceremoniemeester kiezen

De keuze blijft wel bij jullie liggen, maar neem je een ceremoniemeester, let dan wel goed op de volgende zaken:

  • Hij/zij mag geen andere verantwoordelijkheden hebben, het zijn van een ceremoniemeester is meer dan een voltijdse job op die dag, het valt dan ook erg moeilijk te combineren met andere verplichtingen.
  • Zorg ervoor dat jullie ceremoniemeester niet te dicht bij jullie staat, niet alleen omdat je jouw geliefden (ouders/goede vrienden) liever mee laat genieten van het hele gebeuren, maar het is voor hem/haar ook een hele belevenis, iemand belangrijk voor hen trouwt immers die dag! Daardoor is kans op het uit het oog verliezen van details zoals tijd, of vergeten van afspraken en optreden van zenuwen zeer reëel. Niet echt ideaal voor een ceremoniemeester dus.
  • Neem ook iemand als ceremoniemeester waarbij je echt een goed gevoel hebt. Jullie ceremoniemeester moet immers op dezelfde golflengte zitten als jullie. Vaak laten mensen zich strikken in de val van ingehuurde ceremoniemeesters: je krijgt dan een trouw volgens het protocol, maar is dat wat jullie echt willen? Bij mensen die anders heel losbollig zijn en allesbehalve formeel, komt zo’n huwelijk al snel als erg stijf en gemaakt over. Blijf dus zeer kritisch bij suggesties van mensen waar je raad gaat inwinnen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zoveel mensen zien dit over het hoofd. Laat je hoofd niet op hol brengen door Hollywood of schoonmoeders: het is JULLIE trouwfeest en niet die van ‘het boekje der protocol’.
  • De ceremoniemeester loopt de hele dag met jullie mee en zal desnoods optreden en jullie aanspreken als jullie moeten gaan of als er zijn inziens iets moet veranderen volgens planning, maar ook naar gasten toe speelt hij een belangrijke rol. Neem daarom iemand wiens aanwezigheid jullie niet stoort, maar eerder jullie geruststelt. Daarom is de ceremoniemeester er: om er voor te zorgen dat de dag goed verloopt. Heb je een stroef gevoel bij iemand, vertrouw dan op jullie intuïtie; de dag is veel te waardevol om zomaar in het honderd te laten lopen. Let ook op de stijl en communicatievaardigheid van jouw ceremoniemeester. Iemand die boertig of onbeschoft bevelen gaat geven of de gasten een indruk geeft van dictator te zijn, kan een heuse domper op jullie trouwfuif zetten.

Wat doet een ceremoniemeester zoal?

  • Een ceremoniemeester kan helpen bij de voorbereidingen, zowel op vlak van adviserend qua handelaren waarmee jullie in zee gaan of gewoon leuke ideetjes omtrent jullie thema, misboekje, versiering, etc… of in het doorhakken van knopen of zelf in handen nemen van sommige taken (bvb. versturen van alle uitnodigingen, tussenrol inzake communicatie met feestzaal en/of de genodigden, etc…)
  • Op de dag zelf houdt de ceremoniemeester de tijd in de gaten opdat de dag volgens jullie schema verloopt. Is er een storende factor voor jullie planning, dan zoekt hij zo snel mogelijk naar een oplossing.
  • Hij zorgt er voor dat bepaalde details gewoon in orde zijn waardoor jullie daar niet meer aan hoeven te denken. Dit kan gaan over bijvoorbeeld het klaarleggen van de misboekjes, receptieboek en geschenkentafel, ontbijt of lunch, klaar houden van paraplu bij regen, deelt de corsages uit,  etc…
  • Jullie ceremoniemeester staat klaar voor alle vragen van de genodigden, zowel vooraf als op de grote dag zelf, dit kan gaan over een routebeschrijving, cadeautips, etc…
  • Bij een formele plechtigheid wijst een ceremoniemeester de plaatsen aan, regisseert hij de intredes, betaalt hij mogelijke fooien, checkt hij of de ceremonie- en feestlocaties volledig in orde zijn voor jullie toekomen, etc…
  • In sommige gevallen is het handig als de ceremoniemeester gelijk ook de chauffeur is van het bruidspaar (enige uitzondering op regel daar gesteld), tijdens de rit geeft hij nog wat aanwijzingen of probeert de spanningen die er mogelijk zijn wat te temperen. Uiteraard kan een ceremoniemeester maar op een plek tegelijk zijn, dus hij kan niet en tegelijk chauffeur zijn en locaties nog aan het checken zijn bijvoorbeeld, dus dit moet zeker in jullie tijdsplanning passen.

Hopelijk heb je nu wat meer zicht op de relevantie (of juist irrelevantie) van een ceremoniemeester, maar de gouden regel die ik tot slot nog wil mee geven: praat en denk over alles al vooraf. Zo weet de ceremoniemeester het beste hoe jullie ongeveer zouden reageren en hoe jullie perspectief op alles is. Zo voorkom je dat er dingen gebeuren die jullie helemaal niet willen.

Voor de rest: nog veel succes met alle trouwvoorbereidingen! Al dan niet met ceremoniemeester.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,