Hypotheken vergelijken: de doorstroomhypotheek

Hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag de doorstroomhypotheek.

Doorstroomhypotheek

De doorstroomhypotheek is een hypotheek die speciaal in het leven is geroepen voor mensen die graag een nieuw huis willen kopen terwijl hun oude nog niet verkocht is. De doorstroomhypotheek wordt gekenmerkt doordat het een combinatie is van een aantal producten.

Wanneer je besluit de doorstroomhypotheek te gebruiken, dan zul je merken dat er een aantal voordelen aan zitten. Een van de belangrijkste voordelen van de doorstroomhypotheek is dat je gedurende een bepaalde periode geen dubbele maandlasten zult hebben. Vooral in de tijd dat je aan het verhuizen bent, zijn dubbele maandlasten wel het laatste wat je kunt gebruiken.

Een ander voordeel van de doorstroomhypotheek is dat je een lage rente krijgt over het overbruggingskrediet. Je oude huis is nog niet verkocht, dus die lening loopt gewoon door, terwijl je al een lening hebt moeten afsluiten voor de aankoop van je nieuwe huis. Gedurende de tijd dat je oude huis nog niet verkocht is, heb je dus twee leningen en een extra openstaand bedrag hypotheek. De rente over dit extra krediet (overbruggingskrediet) is bij een doorstroomhypotheek gunstig ingesteld.

Tevens biedt de doorstroomhypotheek een extra bescherming in geval van ziekte of werkloosheid. Dit omdat je in de tijd van de doorstroomhypotheek een extra risico loopt, financieel gezien.

De doorstroomhypotheek biedt geen oplossing voor het risico dat het hebben van twee huizen met zich meebrengt. Als je je oude huis tegen een lagere prijs moet verkopen dan je van te voren had ingeschat, dan heb je nog steeds een probleem. Ook wanneer je oude huis langer te koop blijft staan dan vooraf verwacht, heb je een probleem. De doorstroomhypotheek is enkel een middel om alvast te kunnen verhuizen en biedt uitstel aan de dubbele maandlasten. Dit betekent echter niet dat je afstel krijgt van de kosten die dit met zich meebrengt.

Voordelen doorstroomhypotheek

  • Gedurende de tijd dat je oude huis nog niet verkocht is, heb je geen dubbele maandlasten
  • Over het overbruggingskrediet geniet je van een lagere rente.

Nadelen doorstroomhypotheek

  • Het risico van het hebben van twee huizen blijft bestaan met de doorstroomhypotheek. Deze hypotheekvorm is enkel een middel om de extra kosten die het met zich meebrengt, uit te stellen. Je kunt nog steeds in de problemen komen wanneer je huis langer te koop staat dan verwacht of wanneer je genoodzaakt bent met een lagere verkoopprijs genoegen te nemen.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het hypotheken vergelijken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en vergelijk vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,