Kostprijs zonnepanelen: ook zonder subsidie valt het mee!

De kostprijs van zonnepanelen was iets dat lange tijd veel mensen afschrikte in hun beginperiode. Hieraan werd echter al snel een mouw gepast door de overheden in zowel België als Nederland. Per hoeveelheid groene stroom die opgewekt werd, deelde men subsidies uit. Tegenwoordig begint dankzij de stijgende verkoop de kostprijs van zonnepanelen echter te dalen. De overheden hebben nu dan ook besloten om de subsidies geleidelijk te laten minderen of zelfs volledig af te schaffen. Dit zal ongetwijfeld weer leiden tot twijfel over de aanschaf van zonnepanelen. Maar is die twijfel wel gegrond?

Kosten en opbrengsten van een zonnepaneel

Uiteraard is de kostprijs van zonnepanelen bij hun aankoop nooit een lachertje. U bent al snel enkele duizenden euro’s kwijt voor de zonnepanelen en de plaatsing. Het duurt dan ook wel enkele jaren voordat deze investering heeft terugverdiend. Maar als je rekening houdt met de levensduur van zonnepanelen, valt de kostprijs toch nog mee. Zonnepanelen hebben een levensduur van al snel enkele tientallen jaren. Het zal zonder subsidies ongetwijfeld enkele jaren langer duren voor u uw investering hebt terugverdiend, maar zelfs dan heeft u nog steeds vele jaren genot van uw ‘gratis’ elektriciteit.

Ook op vlak van onderhoud van zonnepanelen hoeft u niet te diep in uw buidel te tasten. Een keer per jaar uw zonnepanelen (laten) poetsen voor het maximaal rendement te behouden en laten nakijken of de zonnepanelen technisch nog in orde zijn, is voldoende. Het is mogelijk een verzekering te nemen voor het geval u na diefstal van uw zonnepanelen terugvalt op het gewone elektriciteitsnetwerk. Maar deze verzekering hebt u al voor enkele tientjes per jaar, dus dit zal de totale kostprijs van uw zonnepanelen ook niet de hoogte in sturen.

De kostprijs van uw zonnepaneel zo laag mogelijk houden

Dankzij de steeds stijgende vraag naar zonnepanelen zijn er uiteraard veel verschillende leveranciers op de markt gekomen. Hierbij zitten zowel leveranciers die u beter kan mijden als leveranciers waarover de meeste klanten positief zijn. De boodschap is dus om u op voorhand te informeren. Op de meeste websites van aanbieders van zonnepanelen kunt u een schatting laten maken van de kostprijs van de zonnepanelen. Vergelijk op deze manier dus zeker alle potentiële leveranciers voordat u overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.

Verder kunt u uiteraard via verschillende fora op het internet nakijken wat andere mensen te zeggen hebben over de bedrijven die hun zonnepanelen geplaatst hebben. Zo kunt u eenvoudig een schifting maken tussen diegene waarover iedereen enthousiast is en diegene die voornamelijk afgeraden worden.

U ziet dus dat de kostprijs van zonnepanelen over het algemeen nog meevalt. Zelfs zonder subsidies voor passief-bouwen zijn ze betaalbaar en zal het op termijn zelfs geld opleveren. Zolang u maar rekening houdt met de lange termijn voordelen en u zich voldoende informeert, kunt u met een gerust hart over gaan tot de aankoop van zonnepanelen.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,