Winterbanden: veiligheid op de weg

De winter zit er weer aan te komen. Dat betekent koud en waarschijnlijk ook weer gladheid op de weg. De winterbanden mogen er dus bijna weer op. En ik kan het iedereen aanraden. Vorig jaar had ik ze pas voor het eerst. Daarvoor vond ik het niet nodig, te duur en reed ik te weinig met de auto. Maar met steeds meer kilometers per jaar en de laatste jaren weer wat strengere winters heb ik vorig jaar toch de stap genomen om winterbanden aan te schaffen.

Met winterbanden heb ik je echt meer grip op de weg. Dat is niet zomaar een verkooppraatje, maar ik vind dat het echt zo is. Niet alleen bij ijs of sneeuw, maar ook al wanneer het hard regent en/of de weg nog nat is, heb je veel meer grip en een betere wegligging. Bij het remmen ga je niet direct aan het glijden en ook in de bochten hoef je niet tot stapvoets af te remmen wanneer je winterbanden hebt.

Hoe werkt een winterband

De winterband is op twee belangrijke punten anders dan de zomerband. De eerste is de samenstelling van het rubber. Het rubber van een winterband is zachter dan van een zomerband waardoor het meer wrijving creëert met de weg. Dit is echter ook de reden dat je winterbanden ook echt alleen in de winter moet gebruiken. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden celsius komt, wordt het rubber zodanig zacht dat ze heel hard slijten. Ook heb je ze natuurlijk niet nodig boven die temperatuur, behalve bij zware regen.

De tweede eigenschap van winterbanden is dat het profiel zo is gevormd dat het sneeuw, ijs en water snel afvoert uit de band. Door het ijs en water zo snel mogelijk naar de zijkant van de band af te voeren, blijft het rijvlak schoon voor een zo optimaal mogelijke grip.

Ik kan aan iedereen winterbanden adviseren. Het is nu nog net iets te warm, maar ik verwacht dat het vanaf half november koud genoeg gaat zijn om de winterbanden er weer op te leggen.


Tags: , , , , , , , , , , , , ,