Een hypotheekadviseur vinden doe je voortaan interactief

Een hypotheekadviseur is tegenwoordig makkelijk te vinden. Overal kom je reclames tegen van hypotheekadviseurs die zichzelf aanprijzen en de ene is nog onafhankelijker dan de andere. Het kan daarom al snel moeilijk worden om een keuze te maken voor een hypotheekadviseur die je eerlijk en honderd procent onafhankelijk advies kan geven over welke hypotheek jij het beste kunt afsluiten. Er is namelijk al snel een risico dat een hypotheekadviseur jou in een bepaalde richting wil gaan duwen, omdat hij of zij bij die ene kredietverstrekker een hogere vergoeding krijgt. De keuze van de juiste hypotheekadviseur kan je dus geld besparen en deze keuze dien je daarom gegrond te kunnen nemen.

Om aan deze behoefte te voldoen is er een portaal geopend waar hypotheekadviseurs zichzelf kunnen presenteren. Tot zo ver niets nieuws, maar het unieke aan dit portaal is dat je als consument op een interactieve manier een keuze kunt maken voor een hypotheekadviseur bij jou in de regio. Er is een uitgebreide zoekfunctie waarmee je direct een overzicht kunt krijgen van hypotheekadviseurs in de buurt. Tevens kun je zoeken naar hypotheekadviseurs met bepaalde specialiteiten. Maar misschien is het nog wel het mooiste dat je kunt zien wat andere mensen van elke hypotheekadviseur vonden. De ervaringen van andere mensen kun je namelijk bekijken met daarbij een score per hypotheekadviseur.

Vind ook interactief een hypotheekadviseur >>

Hypotheken vergelijken: de doorstroomhypotheek

Hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag de doorstroomhypotheek.

Doorstroomhypotheek

De doorstroomhypotheek is een hypotheek die speciaal in het leven is geroepen voor mensen die graag een nieuw huis willen kopen terwijl hun oude nog niet verkocht is. De doorstroomhypotheek wordt gekenmerkt doordat het een combinatie is van een aantal producten.

Wanneer je besluit de doorstroomhypotheek te gebruiken, dan zul je merken dat er een aantal voordelen aan zitten. Een van de belangrijkste voordelen van de doorstroomhypotheek is dat je gedurende een bepaalde periode geen dubbele maandlasten zult hebben. Vooral in de tijd dat je aan het verhuizen bent, zijn dubbele maandlasten wel het laatste wat je kunt gebruiken.

Een ander voordeel van de doorstroomhypotheek is dat je een lage rente krijgt over het overbruggingskrediet. Je oude huis is nog niet verkocht, dus die lening loopt gewoon door, terwijl je al een lening hebt moeten afsluiten voor de aankoop van je nieuwe huis. Gedurende de tijd dat je oude huis nog niet verkocht is, heb je dus twee leningen en een extra openstaand bedrag hypotheek. De rente over dit extra krediet (overbruggingskrediet) is bij een doorstroomhypotheek gunstig ingesteld.

Tevens biedt de doorstroomhypotheek een extra bescherming in geval van ziekte of werkloosheid. Dit omdat je in de tijd van de doorstroomhypotheek een extra risico loopt, financieel gezien.

De doorstroomhypotheek biedt geen oplossing voor het risico dat het hebben van twee huizen met zich meebrengt. Als je je oude huis tegen een lagere prijs moet verkopen dan je van te voren had ingeschat, dan heb je nog steeds een probleem. Ook wanneer je oude huis langer te koop blijft staan dan vooraf verwacht, heb je een probleem. De doorstroomhypotheek is enkel een middel om alvast te kunnen verhuizen en biedt uitstel aan de dubbele maandlasten. Dit betekent echter niet dat je afstel krijgt van de kosten die dit met zich meebrengt.

Voordelen doorstroomhypotheek

 • Gedurende de tijd dat je oude huis nog niet verkocht is, heb je geen dubbele maandlasten
 • Over het overbruggingskrediet geniet je van een lagere rente.

Nadelen doorstroomhypotheek

 • Het risico van het hebben van twee huizen blijft bestaan met de doorstroomhypotheek. Deze hypotheekvorm is enkel een middel om de extra kosten die het met zich meebrengt, uit te stellen. Je kunt nog steeds in de problemen komen wanneer je huis langer te koop staat dan verwacht of wanneer je genoodzaakt bent met een lagere verkoopprijs genoegen te nemen.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het hypotheken vergelijken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en vergelijk vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!

Hypotheken vergelijken: garantiehypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag de garantiehypotheek.

Garantiehypotheek

De garantiehypotheek is een vorm van de spaarhypotheek. Echter in tegenstelling tot de spaarhypotheek wordt bij deze hypotheek het vermogen opgebouwd in box 3 in plaats van box 1. De garantiehypotheek heeft daardoor als voordeel dat er minder fiscale beperkingen zijn gebonden zijn dan bij de spaarhypotheek.

De garantiehypotheek kent alle voordelen van een aflossingsvrije hypotheek en heeft daarbij een garantie kapitaalverzekering. Via deze kapitaalverzekering wordt er iedere maand geld gespaard waardoor er aan het einde van de looptijd genoeg geld bijeen is gespaard om de hypotheek te kunnen aflossen.

Een nadeel van de garantiehypotheek is dat de garantiehypotheek een beperkte fiscale vrijstelling heeft over het opgebouwde kapitaal wanneer we dit vergelijken met de spaarhypotheek. Dit komt dus doordat het vermogen in box 3 wordt geplaatst in plaats van in box 1. Wel is het mogelijk om tot een wettelijk vastgesteld bedrag gebruik te maken van de fiscale vrijstelling voor kapitaalverzekeringen. Deze is echter eenmalig per verzekeringnemer, maar wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwoont, geniet je wel van een dubbele vrijstelling.

Bij de garantiehypotheek kun je wel volledig van de hypotheekrenteaftrek profiteren.

Voordelen garantiehypotheek

 • Het is mogelijk om het minimaal gegarandeerde kapitaal in te lossen.
 • Wanneer de resultaten tegenvallen is het mogelijk de lening aflossingsvrij voort te zetten.
 • Het vermogen wordt opgebouwd in box 3 in plaats van in box 1.
 • Minder fiscale beperkingen dan bij de spaarhypotheek.

Nadelen garantiehypotheek

 • Een eventuele extra winst is van te voren niet te bepalen.
 • De fiscale vrijstelling is beperkt, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van een wettelijk vastgesteld bedrag voor de fiscale vrijstelling van kapitaalverzekeringen.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het hypotheken vergelijken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en vergelijk vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!

Hypotheken vergelijken: de lineaire hypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag de lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is de meest eenvoudige en klassieke hypotheekvorm. Per maand los je een vast bedrag af waardoor de schuld lineair afneemt. Bij de lineaire hypotheek hoef je dus na verloop van tijd steeds minder rente te gaan betalen. Het openstaande bedrag van de hypotheek wordt namelijk met elke aflossing een stuk lager.

Met de lineaire hypotheek werk je naar een vooraf afgesproken einddatum toe. Gedurende de looptijd van de lineaire hypotheek los je maandelijks een bedrag af. Doordat het bedrag aan rente iedere maand minder wordt, zijn je vaste lasten aan het begin van de looptijd dus hoger dan naar het einde. Het begrip lineair slaat in dit geval enkel op de aflossing en niet op de hypotheekrente.

Doordat je bij de lineaire hypotheek steeds minder hypotheekrente gaat betalen, wordt het fiscale voordeel ook steeds minder. Je kunt steeds minder hypotheekrente inbrengen voor aftrek en fiscaal gezien is de lineaire hypotheek dus niet erg aantrekkelijk.

Voordelen lineaire hypotheek

 • Een van de voordelen aan de lineaire hypotheek is dat je zeker bent dat je openstaande schuld verminderd. Waar andere hypotheekvormen pas aan het einde van de looptijd aflossen, los je bij de lineaire hypotheek al af tijdens de looptijd.
 • Je weet waar je mee af bent en dat je op de vooraf afgesproken einddatum ook echt van deze hypotheek af bent.

Nadelen lineaire hypotheek

 • Doordat je iedere maand een bedrag aflost, is het niet mogelijk om extra rendement te behalen op de aflossing. Het enige rendement dat mogelijk is, is een waardevermeerdering op je huis, maar dit zou bij andere hypotheekvormen even groot zijn.
 • Elke maand wordt het bedrag aan hypotheekrente lager, waardoor het fiscaal gezien minder gunstig wordt hoe verder de looptijd komt.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het hypotheken vergelijken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en vergelijk vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!

Hypotheken vergelijken: de krediethypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en de verschillende hypotheken vergelijken. Welke voordelen en nadelen zitten er aan alle hypotheken en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek? Vandaag bespreek ik de krediethypotheek.

Krediethypotheek

De krediethypotheek houdt eigenlijk in dat je een doorlopend krediet hebt waarbij je huis als onderpand gebruikt. Bij het afsluiten van een krediethypotheek wordt een kredietlimiet afgesproken wat een maximum bedrag is wat je op kunt nemen. Meestal wordt hiervoor een bedrag gebruikt dat maximaal 75 procent van de executiewaarde van je huis is. Daarmee heeft de bank de garantie dat zij hun geld altijd terug krijgen.

Het voordeel van de krediethypotheek is dat je hem niet alleen voor de financiering van je woning hoeft te gebruiken, maar dat je ook bijvoorbeeld een verbouwing ermee kunt financieren. Je bent vrij wat je doet met het geleende geld, dus zelfs wanneer jij een nieuwe tv wilt, of een nieuwe auto zou je gebruik kunnen maken van de krediethypotheek.

Sommige mensen combineren de krediethypotheek met een andere hypotheekvorm. Het gedeelte dat je al afbetaald hebt op je huis kun je namelijk gebruiken als onderpand in een krediethypotheek.

Voordelen krediethypotheek

 • De krediethypotheek geeft je veel vrijheid omdat je niet vast zit aan vooraf afgesproken aflossingen. Daardoor ben je relatief vrij in je maandelijkse uitgaven.
 • Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een hoger bedrag te lenen dan dat je huis waard is. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn als jij een hoog maandelijks inkomen hebt. Als je dit wilt, bekijk dan wel altijd goed de voorwaarden en de hoogte van de rente.

Nadelen krediethypotheek

 • Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om de rente bij een krediethypotheek vast te zetten. Daardoor heb je geen zekerheid over je toekomstige financiële uitgaven.
 • Wanneer je een krediethypotheek afsluit, kun je maar in beperkte mate gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek bij de belastingen.

Hypotheken vergelijken: eerlijk advies

Bij het vergelijken van hypotheken kan het geen kwaad om een expert op dit vakgebied te raadplegen. Wil jij weten welke hypotheekadviseur een eerlijk advies kan geven bij het vergelijken van hypotheken? Bekijk dan het overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!

Hypotheken vergelijken: de spaarhypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de spaarhypotheek.

De spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een vorm van de aflossingsvrije hypotheek. Dit houdt in dat je tijdens de looptijd van de hypotheek niets aflost, maar dat de volledige aflossing aan het einde van de looptijd gebeurd. Tussentijds betaal je maandelijks enkel de hypotheekrente en tevens een deel dat wordt vastgezet op een spaarrekening. Over het vastgezette bedrag op de spaarrekening ontvang je een rentevergoeding die je weer kunt gebruiken voor de aflossing van de hypotheekrente.

Bij een spaarhypotheek wordt het maandelijkse bedrag dat je vast zet op een spaarrekening zo gekozen dat je aan het einde van de looptijd het bedrag van de lening bij elkaar hebt gespaard. Zo weet je dus dat er aan het einde van de looptijd voldoende geld bij elkaar is gespaard om het bedrag van de hypotheek te kunnen aflossen.

De spaarhypotheek wordt gezien als de meest veilige hypotheek. Het bedrag dat je maandelijks reserveert voor de aflossing is niet onderhevig aan risico, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij de beleggingshypotheek of effectenhypotheek. Een spaarrekening biedt namelijk de zekerheid dat je aan het einde van je looptijd voldoende kapitaal hebt opgebouwd om het bedrag van de hypothecaire lening te kunnen afbetalen.

Voordelen spaarhypotheek

 • De spaarhypotheek kent een zeer laag risico en biedt de zekerheid dat u aan het einde van de looptijd het geleende bedrag kunt terug betalen. De spaarhypotheek is de meest veilige hypotheekvorm.
 • Een ander voordeel aan de spaarhypotheek is dat je belastingvrij kunt sparen. Dit heeft te maken met het feit dat het gespaarde kapitaal vast blijft staan tot aan het einde van de looptijd en dan gebruikt zal worden voor de aflossing van de hypotheek.

Nadelen spaarhypotheek

 • Doordat de spaarhypotheek een zeer veilige hypotheekvorm is, kent deze weinig nadelen. Echter is door het spaarsysteem dat verbonden is aan de spaarhypotheek deze hypotheekvorm minder geschikt voor oudere mensen, omdat er altijd een minimale contracttijd nodig is.

Hypotheken vergelijken: advies op maat

Om te weten welke hypotheek het beste past bij jouw situatie doe je er goed aan om hypotheken te vergelijken. Hiervoor kun je de hulp inroepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog jouw hypotheekmogelijkheden!

Hypotheken vergelijken: de levenshypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de levenshypotheek.

Levenshypotheek

De levenshypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. Met de levenshypotheek profiteer je van de voordelen van de aflossingsvrije hypotheek, maar wordt het terugbetalen van het kapitaal afgedekt voor een levensverzekering.

Het voordeel van de levenshypotheek is dat je tijdens de looptijd belastingvrij vermogen kunt opbouwen, maar toch nog optimaal kunt blijven profiteren van de maximale fiscale renteaftrek. Gedurende de looptijd hoef je namelijk niets af te betalen op het kapitaal en je maandlasten bestaan dan ook enkel uit de rente. Door de toevoeging van de levensverzekering komt er maandelijks echter nog een bedrag bij aan premie voor de levensverzekering.

De levenshypotheek bestaat in verschillende soorten. De meeste bekende is wel de spaarhypotheek. Maar ook de spaarbeleggingshypotheek, hybride hypotheek en de garantiehypotheek zijn vormen van de levenshypotheek.

Voordelen levenshypotheek

 • Tijdens de looptijd is er geen verplichte aflossing. Dit komt pas helemaal aan het einde van de looptijd. Hierdoor kunnen je maandlasten laag blijven.
 • Doordat je maandelijks een bedrag aan rente betaald, kun je de fiscale vrijstelling maximaal benutten.
 • Door gebruik te maken van een levensverzekering hoef je geen belasting te betalen over de uitkering van de gespaarde of belegde premies. Bekijk vooraf wel goed aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Nadelen levenshypotheek

 • Het is de bedoeling dat je de hypotheek pas aan het einde van de looptijd afbetaald en dat je hiervoor de kapitaalverzekering gebruikt. Mocht je in de tussentijd op een andere manier kapitaal hebben opgebouwd, dan is het niet mogelijk dit ervoor te gebruiken.

Hypotheekadvies op maat

Om te weten welke hypotheek het beste past bij jouw situatie doe je er goed aan de hulp in te roepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog de mogelijkheden.

Hypotheken vergelijken: de effectenhypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de effectenhypotheek.

Effectenhypotheek

De effectenhypotheek is een hypotheek waarbij door middel van effecten het kapitaal wordt opgebouwd. De effectenhypotheek lijkt op de beleggingshypotheek, maar heeft een groter risico. In plaats van te beleggen in aandelen wordt bij de effectenhypotheek belegd in effecten.

Het opbouwen van het kapitaal doe je met een effectenhypotheek door te beleggen in effecten. Aangezien belegging in effecten een groter risico met zich meebrengt dan belegging in aandelen, die vaak waardevaster zijn, is het risico van een effectenhypotheek ten opzichte van de beleggingshypotheek aanzienlijk hoger.

Wanneer de effecten aan het einde van de looptijd niet het gewenste rendement hebben opgebracht, kan het zijn dat er niet voldoende kapitaal is opgebouwd voor de aflossing van de hypotheek. Aan de andere kant is er ook een mogelijkheid dat de effecten meer dan voldoende hebben opgebracht om de hypotheek af te lossen en zelfs nog meer.

De effectenhypotheek behoudt wel de fiscale renteaftrek die betaald wordt. Eventuele beleggingsrendementen zijn echter wel (voor een deel) belast in box 3, wat er voor zorgt dat de fiscale aftrek van een effectenhypotheek minder is dan andere hypotheekvormen.

De effectenhypotheek is een aanrader voor mensen die ervaring hebben met beleggen en bereid zijn risico te nemen.

Voordelen effectenhypotheek

 • Het belangrijkste voordeel aan de effectenhypotheek is de vrijheid die het biedt.
 • Daarnaast hoeven er minder kosten gemaakt worden wanneer u kiest voor de effectenhypotheek.

Nadelen effectenhypotheek

 • Het grootste nadeel van de effectenhypotheek is dat er een groot risico mee gemoeid is. Wanneer u niet over voldoende kennis en ervaring beschikt omtrent beleggen in effecten, wordt het sterk afgeraden om voor de effectenhypotheek te kiezen.
 • Een ander nadeel is dat je van minder fiscale aftrek kunt profiteren. Je behoudt wel het recht op de fiscale renteaftrek, maar eventueel beleggingsrendement wordt extra belast.

Hypotheken vergelijk: advies op maat

Om te weten welke hypotheek het beste past bij jouw situatie doe je er goed aan de hulp in te roepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en bespreek vandaag nog de mogelijkheden.

Hypotheken vergelijken: de beleggingshypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de beleggingshypotheek.

Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een geheel andere hypotheek dan de andere hypotheekvormen. Bij de beleggingshypotheek bouw je namelijk het kapitaal op door te beleggen. Door op deze manier het kapitaal op te bouwen, kun je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflossen met het opgebouwde kapitaal.

De beleggingshypotheek bouwt kapitaal op door te beleggen in aandelen. Daaruit blijkt al dat het risico van deze hypotheek hoger is dan andere hypotheekvormen. Een aandeel kan namelijk stijgen in waarde, maar ook dalen. Wanneer de waarde daalt, heb je aan het einde van de looptijd een probleem, want dan heb je niet genoeg kapitaal opgebouwd om de hypotheek te kunnen aflossen. De andere kant van de zaak is echter dat de waarde van je aandelen zo kan stijgen dat je meer rendement krijgt dan wat je nodig hebt voor de aflossing van je hypotheek. Het risico van de beleggingshypotheek is enigszins te beperken door te beleggen in aandelen met een lager risico. Echter is dan de kans op een hoog rendement ook kleiner.

De beleggingshypotheek kent wel fiscale voordelen. Je kunt namelijk in aanmerking komen om voor maximaal 30 jaar vrijstelling te krijgen van rendementsheffing. Je betaalt wel een percentage belasting over het vermogen wat je hebt uitstaan gedurende een jaar.

Voordelen beleggingshypotheek

 • Tijdens de looptijd hoef je niets af te lossen op je hypotheek. Dit gebeurt pas aan het einde wanneer je je kapitaal hebt opgebouwd.
 • De fiscale voordelen zijn zeer gunstig en kun je voor maximaal 30 jaar gebruiken.

Nadelen beleggingshypotheek

 • Het grootste nadeel is dat je te maken hebt met een beleggingsrisico. Je bent afhankelijk van de stand van aandelen als je aan het einde van de rit je hypotheek wilt kunnen aflossen.
 • Ondanks de fiscale voordelen, betaal je jaarlijks een percentage belasting over het vermogen dat je uit hebt staan in dat jaar.

Hypotheekadvies op maat

Om te weten welke hypotheek precies past bij jouw situatie doe je er goed aan de hulp in te roepen van een deskundige die je hypotheekadvies op maat kan leveren. Bekijk een overzicht van hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.

Hypotheken vergelijken: de annuïteitenhypotheek

huis kopen hypotheken vergelijkenIn mijn vorige bericht heb ik reeds een overzicht gegeven van alle hypotheekvormen. In deze serie over hypotheekinformatie wil ik dieper in gaan op wat elke hypotheekvorm inhoudt en welke voordelen en nadelen er aan zitten. Vandaag de annuïteitenhypotheek.

Annuïteitenhypotheek

De annuiteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je een vast bedrag per maand afbetaald. Een deel daarvan is aflossing en een deel is hypotheekrente. In het begin is van dit bedrag een relatief groot deel hypotheekrente, maar omdat je iedere maand wel een stukje van aflost, wordt het hypotheekrente deel steeds kleiner en het aflossingsdeel groter. Totdat je aan het einde van de looptijd precies op nul uit komt. Aan het einde van de looptijd heb je zowel de hypotheek afgelost als alle rente betaald.

De annuïteitenhypotheek is populair bij jonge mensen. Wanneer je verwacht dat je salaris in de komende jaren zal gaan stijgen, is het namelijk interessant om te kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Je kunt zelf kiezen welke looptijd je neemt, maar uiteraard zijn de maandlasten wel hoger wanneer je voor een kortere tijd kiest.

Voordelen annuïteitenhypotheek

 • Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost
 • Aan het begin zijn de lasten nog relatief laag omdat je dan nog een groot deel aan hypotheekrente betaalt.

Nadelen annuïteitenhypotheek

 • Als je het bekijkt over de hele looptijd, ben je met deze hypotheekvorm vaak duurder uit dan andere hypotheekvormen.
 • Omdat het aandeel hypotheekrente steeds kleiner wordt na verloop van tijd, neemt het fiscaal voordeel af.

Kies je hypotheekadviseur

Om te weten welke hypotheek precies past bij jouw situatie doe je er verstandig aan de hulp in te roepen van een hypotheekadviseur.