Belgacom blokkeert andere Voip-providers

Wie veel naar het buitenland moet bellen of gewoon ook goede tarieven wil hebben voor bellen naar nummers in eigen land, doet er goed aan zijn telefoonlijn over te zetten naar een VOIP-provider. Een Voip-provider is een partij die een telefoonlijn aanbiedt via het internet tegen een scherpe prijs. De meest bekende in deze markt is Skype, maar er zijn nog vele andere partijen te noemen welke vaak nog goedkoper zijn. Een van deze is 3starsnet.

Sinds enige maanden bel ik via 3starsnet en ik ben altijd zeer tevreden over deze telefoonlijn. Een goede kwaliteit, zeer lage kosten en ik kan gewoon bellen met mijn normale toestel. Totdat mijn internetverbinding veranderd werd van Scarlet ADSL naar Belgacom VDSL.

Een monteur kwam een nieuwe modem installeren om op het nieuwe VDSL netwerk te kunnen surfen. Nadien werkte mijn internetverbinding perfect, maar je raadt het al: mijn Voip-telefoonlijn deed niets meer!

Het enige wat veranderd was, was de internetverbinding. De oorzaak voor het niet werken van mijn Voip-telefoonlijn moest dus daar liggen. Na een moeizaam telefoontje met de Belgacom helpdesk werd ik afgescheept met dat ik contact moest opnemen met mijn Voip-provider omdat Belgacom geen ondersteuning kon bieden voor mijn probleem. Er werd uitdrukkelijk vermeld dat Belgacom het gebruik van andere Voip-aanbieders op hun internetverbindingen niet blokkeerde en dat dat dus niet het probleem kon zijn.

Toch bleek anders waar. Na een telefoontje met mijn Voip-provider 3starsnet, kreeg ik van hen een oplossing aangereikt. Ik moest in mijn nieuwe modem de poort-instellingen wijzigigen zodat het Voip-verkeer voortaan via een andere poort zou lopen. Dit bewijst dus dat Belgacom de standaard poort voor het Voip-verkeer geblokkeerd heeft.

Zeer jammer dat Belgacom zich bezig houdt met deze praktijken. Het Voip-telefonie verkeer van andere aanbieders blokkeren in de hoop dat de consument bij hen een telefoonlijn afsluit. Als consument betaal je voor een internetverbinding, maar je kunt deze dus niet eens volledig gebruiken. Shame on you, Belgacom!

De oplossing

Voor de mensen die ook tegen dit probleem aanlopen, hierbij de oplossing. Wanneer je belt via 3starsnet en verbinding maakt met internet via een BBox van Belgacom / Scarlet, dien je de volgende instellingen te wijzigen.

  1. Ga in je internetbrowser naar http://192.168.1.1
  2. Klik aan de linkerkant op ‘Advanced settings’
  3. Klik aan de linkerkant op ‘Telephone’
  4. Wijzig in het tabblad ‘General’ het poortnummer overal naar 49060. Dat is dus op 3 plaatsen.
  5. Wijzig in het tabblad ‘General’ het adres naar ‘sip.3starsnet.com’. Dat is dus op 3 plaatsen: achter SIP-domain, Proxy-address en Registrar address.
  6. Wijzig in het tabblad ‘Line 0’ het telefoonnummer naar je telefoonnummer bij 3starsnet.
  7. Wijzig in het tabblad ‘Line 0’ de Username naar je telefoonnummer bij 3starsnet. Vul ook je bijbehorende wachtwoord in.
  8. Vink in het tabblad ‘Line 0’ onder ‘Physical Interface Association’ de vinkjes aan achter ‘Phone1’ en ‘Phone2’.
  9. Sla alle instellingen op en herstart je BBox.

Na deze stappen zou je weer gewoon moeten kunnen bellen als voorheen.

Heb jij ook het probleem dat Belgacom je internetverbinding heeft geblokkeerd voor andere Voip-telefoondiensten? Laat dan hieronder een berichtje achter aub.

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,