Download, kopieer en print Google Books

Ze hebben het ons niet makkelijk gemaakt, daar bij Google. Maar toch is het mogelijk om boeken van Google Books te downloaden zodat ze gekopieerd of geprint kunnen worden. Google Books is de online bibliotheek waar van veel boeken een ingescande versie bekeken kan worden, al dan niet in beperkte vorm.

Elke pagina van een boek is als een plaatje te downloaden, vaak in een .png-vorm maar sommige ook als als .jpeg. Met een rechtermuisknop krijg je dit niet voor elkaar, evenmin als zoeken in de broncode, tenzij je weet wat alle codes betekenen en de link naar het plaatje er uit kan vissen op die manier. Het ligt aan welke browser je hebt, maar veel browsers hebben een functie waarmee het een stuk eenvoudiger kan.

De nieuwste versie van Apple’s internetbrowser Safari is nog in de beta-fase en heeft daarom een ‘Inspecteer element’ functie waarmee de broncode van de pagina nader bekeken kan worden. Hier zit ook de optie om de bronbestanden te zien die de pagina gebruikt, dus welke bestanden, scripts en plaatjes in de pagina verwerkt zijn. Als we hier kijken, zien we een rijtje bestanden staan met de naam ‘Book’. Een van deze bestanden is een afbeelding van de pagina uit het boek die we op dat moment aan het bekijken waren. Dit plaatje is eenvoudig naar een mapje van je keuze te slepen, waarna je er alles mee kunt doen wat je wilt: printen, bewaren als pdf, bijsnijden, noem maar op.

Ook Firefox ondersteund een soortgelijke vorm van het bekijken van de pagina. Er zijn vele extenties waarmee dit kan, maar standaard heeft Firefox de optie ‘Pagina info’ onder ‘Extra’. Hier zien we weer alle bestanden die gebruikt worden om de pagina op te bouwen. Kies de juiste eruit, een voorbeeld wordt vertoond na het aanklikken van een regel, en kies voor ‘Opslaan’. Standaard krijgt dit bestand de extensie .htm, maar dit kan eenvoudig veranderd worden in .png om het voortaan als een plaatje te kunnen openen. Vanaf nu kunnen we weer alles doen met het plaatje wat we willen.

Vergeet nooit de bron te vermelden bij het citeren of gebruiken van teksten uit boeken of andere publicaties! En: gebruik deze hack alleen voor jezelf en niet voor het opnieuw uitbrengen van het boek, ik denk dat ze je snel door gaan hebben namelijk 😉

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


4 reacties op “Download, kopieer en print Google Books”

 1. Leendert wrote op :

  Dit heb ik nog niet kunnen vinden en ik denk ook niet dat dit mogelijk is, aangezien Google er juist voor pleit dat de boeken niet te downloaden zijn. Dat we op deze manier wel steeds een bladzijde op kunnen slaan, is al meer dan Google eigenlijk wil toelaten.

  Wellicht is er een programmaatje waarmee je een website incluisief achterliggende afbeeldingen ineens kunt opslaan, zodat de bladzijden makkelijker te selecteren zijn, maar dat zou ik uit moeten zoeken.

 2. Mara said op :

  Er staat dat de extensie .htm eenvoudig veranderd kan worden in .png, maar hoe doe je dit dan precies?

 3. Leendert replied op :

  Hoe je de extensie van een bestand kunt veranderen, vind je op onderstaande sites:

  http://www.pcleek.com/20070707178/windows-xp/wist-je-dat/wijzig-de-extensie-van-een-bestand.html

  http://www.mediacollege.com/microsoft/windows/extension-change.html

 4. Frank replied op :

  Ik gebruik google book downloader. Kan je gratis downloaden op:
  http://google-book-downloader.nl.malavida.com/d5736-gratis-downloaden-windows
  zoek op de naam van het boek of het isbn nummer, duurt wel een hele tijd voordat je het boek binnenheb, daarna kan je het boek exporteren naar pdf. ben nog aan het uitvogelen hoe je de tekst kan kopieren vanuit pdf