Bestanden delen en backuppen met Dropbox

Al geruime tijd maak ik gebruik van Dropbox, maar ik ben er nog niet toe gekomen dit met jullie te delen. Daarom nu een post erover, want dit verdient zeker even aandacht.

Dropbox is een gratis online dienst die het delen van bestanden tussen verschillende computers eenvoudig maakt. Maar het hoeft niet alleen voor het delen van bestanden tussen computers te dienen: ik zelf gebruik het als een online backup systeem voor mijn meest belangrijke documenten.

Dropbox werkt met een gewone map die je ergens op je computer kunt plaatsen. Het verschil met andere mappen is dat alles wat in deze map staat of gewijzigd wordt, het door Dropbox direct wordt geupload zodat de laatste versie altijd online staat. Als Dropbox op meerdere computers geïnstalleerd staat, worden de bestanden na uploaden ook direct gesynchroniseerd op de andere computers. Er bestaat ook een publiceer functie waarmee een bestand publiekelijk beschikbaar wordt door middel van een eenvoudig kopieerbare link.

Backup

Maar hoe kan Dropbox nu als een backup systeem dienen? Heel simpel: doordat elk bestand in de Dropbox-map elke keer na wijzigen automatisch geupload wordt, betekent het dat altijd de laatste versie van je bestanden online beschikbaar is. Mocht er iets gebeuren met de computer waardoor je ineens al je bestanden kwijt bent, dan haal je ze eenvoudig terug met Dropbox.

Het mooie aan Dropbox is dat alle bestanden eenvoudig via een webpagina te benaderen zijn. Hier kunnen ook alle revisions van elk bestand bekeken EN gedownload worden, zelfs van verwijderde bestanden! Dus heb je per ongeluk een bestand weggegooid of overschreven, haal eenvoudig het originele bestand weer boven water.

Dropbox is gratis te gebruiken met een capaciteit van 2 gigabyte. Door het uitnodigen van andere mensen is nog 1 gigabyte aan extra data te verdienen. Meer opslagruimte is tegen betaling verkrijgbaar.

Dit artikel delen:


Tags: , , , , , , , , , ,