Soorten hosting

Waar staat je website? Welk hosting pakket heb je? Als je het antwoord op deze vragen niet kent, vermoed ik dat je een shared hosting packet hebt. Betaal je minder dan 25 euro per maand dan is de kans heel groot dat je shared hosting hebt. Wat is het verschil tussen shared hosting en een virtual private server of VPS? En wat maakt het uit welke soort hosting je hebt?

Laten we starten met de duurste oplossing. Een dedicated server is een computer enkel en alleen voor jou. De enige bedoeling van een dedicated server is je website draaiende houden 24/7/365. Je website gebruikt alle kracht van de computer: het volledige geheugen, de volledige hard drive, de volledige CPU, alles. Je website zal sneller zijn, zal sneller reageren en zal efficiënter zijn. Natuurlijk heeft dit alles een prijskaartje. Een prijskaartje dat te hoog ligt voor de meeste website eigenaars. Maar voor de meesten is een dedicated server overkill voor wat ze nodig hebben. Als je een kleine website hebt met enkele bezoekers per dag, dan heb je een volledige computer enkel en alleen voor die kleine website. De extra kracht van de computer gaat gewoon verloren.

Een Virtual Private Server laat verschillende websites toe dezelfde computer te delen. Elke website heeft een stuk van het geheugen, de schijfruimte en de kracht. Dit maakt het mogelijk om de kosten te delen zonder dat de middelen gedeeld worden. Met andere woorden, de websites delen dezelfde computer, maar ze hebben elk hun eigen stuk van de middelen.

Shared hosting biedt kleine websites de mogelijkheid alle middelen en mogelijkheden te delen. Er zijn geen barrières. Alle websites gebruiken wat ze nodig hebben, onafhankelijk van wat de andere websites gebruiken. Als één website plots veel kracht en ruimte inneemt, kan het zijn dat de andere websites trager worden. Als een website een bug heeft en het systeem aantast, lijden alle websites daaronder.  Er bestaan een aantal zaken die server beheerders kunnen ondernemen om bugs en fouten tegen te gaan, maar over het algemeen wordt het lot van een website op een shared server bepaald door de andere websites. Eén slechte website kan alle andere websites mee de dieperik in trekken.

Shared hosting kan heel goedkoop zijn. Hoe meer websites er op een server staan, hoe trager de server zal zijn. Sommige hosting bedrijven plaatsen te veel websites op hun servers met alle gevolgen van dien. Ook de veiligheid van dergelijke servers kan een probleem zijn afhankelijk van de manier waarop de server is opgezet.

Betekent dit dat je beter geen shared hosting gebruikt? Nee. Shared hosting is geschikt voor kleinere websites en webshops die net starten. Ik vind het altijd bizar om zien als stratende ondernemingen een dedicated server aanschaffen omdat ze dromen van een groot en snel succes. Gevolg: ze spenderen al hun geld aan een server vooraleer ze het nodig hebben.  Ze hoeven zich misschien geen zorgen te maken over een server die snel te beperkt zou zijn, maar ze moeten zich wel bekommeren over waar het geld moet vandaan komen om hun bedrijf draaiende te houden.

Het is beter klein te beginnen, met shared hosting, en dan te upgraden wanneer je het nodig hebt. Het duurt slechts enkele uren om te verhuizen van de ene server naar de andere en er is geen of weinig downtime voor je website. Dit is beter dan geld uitgeven aan zaken die je eigenlijk (nog) niet nodig hebt.

Als je kiest voor een shared hosting pakket moet je je er natuurlijk van bewust zijn dat je website meer offline kan zijn of trager zal lopen dan bij een VPS of dedicated server.

In ieder geval is shared hosting een goede deal. Als je samenwerkt met een goed hosting bedrijf zal je uptime heel hoog zijn, zelfs al deel je een server met verschillende andere websites.

Tot slot, onthoud het volgende: je krijgt waarvoor je betaalt. Als je meer of beter nodig hebt, zal je meer betalen. Dat is niet anders bij hosting. Als je gratis hosting gebruikt, zal je geen of weinig support krijgen en heb je ook weinig redenen om te klagen. Als het gratis is, kan je moeilijk een uitgebreide dienstverlening verwachten.


Tags: , , , ,